Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a participat la o emisiune LIVE la DC News, unde a vorbit despre progresele semnificative pe care le-a făcut România în vederea aderării la Schengen terestru. El a evidențiat că, din punct de vedere tehnic, țara noastră este foarte bine pregătită, însă totul se rezumă la o decizie politică.  

Schengen terestru, în pericol fără PNL la conducerea țării?

În contextul discuțiilor despre aderarea României la Schengen terestru, Cătălin Predoiu a subliniat că oficialii români care gestionează acest dosar sunt credibili și competenți. Întrebat de Bogdan Chirieac dacă o eventuală retragere a PNL de la guvernare ar afecta șansele de aderare, Predoiu a răspuns că, indiferent de cine va fi la conducere, progresul făcut până acum pe teren și eforturile tehnice vor conta în continuare. 

„Oficialii români, persoanele care reprezintă diverse instituții ale statului român care lucrează în Schengen sunt credibile”, a spus Cătălin Predoiu la DC News. 

„Dacă se retrage PNL-ul și dvs. de la guvernare și vor fi alți miniștri, ziceți că șansele pentru Schengen terestru rămân neatinse”, a intervenit Bogdan Chirieac.  

„Ipoteza asta pe care o evocați pentru mine este surprinzătoare. Pe de altă parte, responsabilitățile mele țin de minister și mă limitez la a comenta acest lucru. Sunt convins că, indiferent cine va reprezenta statul român într-o funcție sau alta pe dosarul Schengen o să-și facă datoria. Sunt convins!  

Obiectivul e mult prea important și să știți că progresele acumulate în teren sunt la rândul lor importante și vor conta în această economie. S-a muncit foarte mult în teren. Nu a fost doar o parte politică, ci și una tehnică”, a punctat Predoiu. 

„Factorul politic are în spate echipe complexe pe care le tot evocați și ăsta-i rolul (să fie puse la treabă – n.r.), dar eu mă îndoiesc… până la urmă, cu Schengen terestru se poate intra și peste 10 ani, că doar cu Schengen avem o întârziere mică – de doar 13 ani!”, a spus analistul politic. 

România, asemenea unui jucător de rezervă când vine vorba de Schengen 

Șeful MAI a evidențiat progresele semnificative ale țării în combaterea imigrației ilegale și aplicarea regulilor Schengen, subliniind că România este la nivel de vârf în Europa în ceea ce privește stăpânirea acestor instrumente. Acesta a confirmat, însă, că singurul obstacol rămas este o decizie politică. 

„Să știți că progresele înregistrate pe teren în combaterea imigrației ilegale, aplicarea metodelor codurilor și sistemelor Schengen sunt la vârf în Europa. Barometrul Schengen publicat de Comisia Europeană arată clar că România stăpânește perfect toate instrumentele Schengen, toate codurile Schengen, protejează frontiera.  

Cum a spus comisarul european pentru Afaceri Interne, România este mai bine pregătită decât multe state din interiorul spațiului Schengen terestru”, a susținut ministrul Afacerilor Interne.  

„Deci singura problemă pe care o are România în acest moment este decizia politică”, a afirmat Chirieac. 

„Și, mai mult decât atât, intrarea României în Schengen ar crește gradul de siguranță în Europa. E ca la fotbal: când ai la margine un jucător, care e foarte bine pregătit, și adus în teren poate să-ți marcheze 2-3 goluri.  

Noi putem să aducem siguranță în Schengen. România aduce siguranță în Schengen, aduce siguranță și Ungariei și Austriei și Franței și Germaniei… Lucrurile acestea le recunosc și dânșii. Recunoaște și Comisia Europeană. Dar da, decizia este politică. Va fi o decizie politică. Orice decizie de genul acesta este politică”, a încuviințat Cătălin Predoiu.