Într-o nouă ediție a emisiunii „Miercurea Neagră”, analistul politic Bogdan Chirieac, jurnalista Diana Tache și Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice (GIP), au discutat despre ce se va întâmpla cu „statul subteran” odată ce Klaus Iohannis își va pierde influența politică. 

Cine este statul subteran și ce va face după ce Iohannis va pierde puterea? 

Bogdan Chirieac a ridicat întrebarea legată de acțiunile „statului subteran”, făcând o comparație cu perioada în care fostul președinte, Traian Băsescu, și-a pierdut influența politică.

„Ce vreau să vă întreb, dacă dispare puterea lui Iohannis atât de târziu, ce o să facă statul subteran? Când a dispărut puterea lui Băsescu, în vara alegerilor din 2014, l-au arestat pe fratele său. Acum ce va face statul subteran?”, a întrebat el. 

„Important este să stabilim cine este. Să o facem ca la miliție. În scandalul Pantelimon ne-am chinuit să aflăm de la reprezentanții poliției tot weekendul practic nu cine sunt, nu dacă i-au găsit pe toți, ci câți sunt, numeric. Câte persoane se fac responsabile de situația respectivă? Și acum, vă răspund în felul acesta, de aceea am simțit nevoia unei comparații, pentru că mă întrebați ce va face statul subteran. Cine este, astăzi, statul subteran. Cine formează statul subteran, ca să știm, practic, ce va face”, a intervenit Diana Tache. 

„Instituțiile de forță și serviciile secrete”, a punctat Chirieac. 

„Nu vor face nimic! Împotriva lui Iohannis nu vor face absolut nimic”, a susținut Mugur Ciuvică. 

„Își vor căuta culoare spre viitor, spre cei 10 ani de stabilitate care ni s-au promis și se vor duce, cu arme și bagaje, în susținerea stabilității, în funcție de cine va fi reprezentantul”, a completat Tache.  

„Domnule Ciuvică, am auzit că domnul Iohannis nu se vrea singur pe listă la București, are și trei consilieri – două doamne distinse, dar e și un consilier. Oți fi dvs. acela?”, a întrebat analistul politic.  

„Nu, cred că dvs. că a zis că dacă l-ați votat o dată a zis că vă pune pe listă. Dar încă se gândește dacă să vă pună la Senat sau la Cameră”, a glumit președintele GIP.  

Iohannis a pierdut definitiv casa din Sibiu

Ultimul obstacol în calea executării familiei prezidențiale a fost înlăturat odată cu decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, au pierdut definitiv casa din Sibiu, care urmează să intre în patrimoniul statului român, precum și banii încasați din închirierea acesteia.  

„S-a judecat recursul de la Înalta Curte de Casație și Justiție, pe povestea cu casele. Și decizia este că se respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta reclamantă Bașta Rodica, care e împreună cu familia Iohannis. Practic, ÎCCJ a respins recursul lui Baștea și se poate trece la executare – și prima casă, și banii!  

Practic, tocmai ce a pierdut definitiv a doua casă! Se confirmă teza domnului Ciuvică; e important să subliniem. Deci domnul Ciuvică știa, cumva, că până astăzi, influența domnului Iohannis a fost la cote bune. De astăzi, gata!”, a spus Diana Tache în emisiune.  

„Casa o pierduse deja de ani de zile, din 2017, dar au făcut recurs. Atunci, Carmen Iohannis era într-o asociere cu niște americani, pe nume Bașta. Și au făcut tot felul de suprarecursuri, supracasație până acum. Dar decizia este dată de șapte ani”, a spus Mugur Ciuvică.