Fostul premier, Ludovic Orban, a fost invitat în platoul DC News, unde a discutat despre contracandidații săi la alegerile prezidențiale și despre motivele pentru care a decis să părăsească Partidul Național Liberal. Orban susține că PNL și-a pierdut credibilitatea prin încercarea de a împărți puterea cu PSD, un partid care „și-a înghițit tovarășii de drum” în decursul anilor. 

De ce a demisionat Luvodic Orban din PNL?

Pentru Luvodic Orban, plecarea din PNL nu a fost o decizie ușoară, ci o alegere „dictată de conștiință”. Într-un interviu recent, el a explicat motivele care l-au împins să renunțe la partid, subliniind trădarea gravă pe care o percepe în readucerea PSD-ului la putere. 

„Eu am plecat din PNL pentru că nu puteam să mă uit în ochii oamenilor după această trădare gravă, definitivă, și anume aceea de a readuce PSD-ul la putere. Cum adică? Tu, ca partid, ai depășit faza USL-ului, în care foarte multă lume a privit cu neîncredere Partidul Național Liberal din cauza acelei alianțe cu USL-ul.

Abia am depășit această perioadă, încetul cu încetul am făcut PNL-ul credibil din nou, l-am construit ca partid de dreapta, ca un partid care luptă, om la om, pe tot terenul cu PSD-ul; am bătut PSD-ul la alegerile europarlamentare, locale, prezidențiale și băteam și în parlamentare…  

Și tu, după asta, să readuci PSD-ul la putere? Când, în campanie, ce am spus? PSD-ul e cancerul politic al României. PSD e răul absolut. PSD a ținut România în loc, e principalul vinovat pentru starea în care se găsește țara noastră astăzi. Votați PNL, scăpați de PSD, eliberăm România de caracatița pesedistă, ș.a.m.d. Și după ce mergi în fața oamenilor cu aceste mesaje, tu să readuci PSD-ul la putere? Eu n-am putut să accept asta!”, a declarat Orban la DC News TV. 

PNL, un „tovarăș de drum” pentru PSD

Acesta susține că partidul și-a pierdut nu doar identitatea, ci și integritatea, devenind un simplu „vasal” al PSD-ului. Orban sugerează că alianța dintre cele două partide reînvie momente întunecate din istorie, când valorile și principiile politice au fost complet ignorate. 

„Mie îmi este clar: Partidul Național Liberal nu mai există! (…) Din punct de vedere politic, la nivel național, PNL astăzi nu este nimic altceva decât un vasal al PSD, un tovarăș de drum, așa cum a fost cu comuniștii care au impus comunismul cu tancurile sovietice și cu șase batalioane NKVD în România”, a acuzat fostul prim-ministru.  

PSD-ul „înghite” partidele cu care împarte puterea

Ludovic Orban a remarcat că PSD tinde să „înghită” partidele cu care colaborează, aducând în atenție „dispariția” unor alianțe precum UNPR și ALDE.  

„De ce e disperat PNL-ul, mai ales la bază, că există o presiune de bază? Pentru că dacă vă uitați, PSD a împărțit puterea, numai că cei cu care a împărțit puterea au murit. UNPR, mai există UNPR astăzi? Nu! ALDE, mai există ALDE astăzi? Nu! În general, cine a căzut în plasa de a crede în faptul că poți să guvernezi cu PSD și că PSD-ul nu te va înghiți sau nu te va omorî, habar n-are de istorie politică. Tovarășii de drum sunt înghițiți sau mor. Asta este regula de bază”, a conchis președintele Forţa Dreptei.