În emisiunea „#Rezist” de la DC News TV, Ludovic Orban a explicat de ce nu a reușit alianța cu USR, exprimându-și, totodată, opinia despre Elena Lasconi, candidata partidului la alegerile prezidențiale din toamnă. Potrivit fostului premier, aceasta are o campanie „tot mai slabă” și un „discurs populist de stânga”. 

Orban a devzăluit de ce a eșuat alianța cu USR

Ludovic Orban a explicat de ce nu a reușit să formeze o alianță cu partidul Uniunea Salvați România (USR) pentru alegerile care urmează. El a dat vina pe USR, spunând: „Doamna Lasconi mi-a spus că are niște lucruri de rezolvat în partid și că mă va suna marți. După asta, nu s-a mai întâmplat nimic”. Orban a continuat, oferind detalii despre cerințele discutate în cadrul negocierilor.  

„De ce nu a ieșit alianța?”, a întrebat moderatoarea emisiunii „#Rezist”, Oana Stănciulescu. 

„Din cauza USR. Am avut negocieri oficiale cu echipe de negociere cu mandat în spate. Am ajuns la înțelegere, atât noi cât și PMP-ul. Nu ajunseseră la înțelegere cu REPER, dar cu noi și cu PMP-ul a ajuns la înțelegere. Mai mult decât atât, înțelegerea a fost ultima ofertă pe care a rostit-o delegația USR prin gura lui Lasconi.  

Eu care sunt un om care am experiență în negocieri, știu cum se fac, am avut un mandat de la Consiliul Național și după încheierea negocierilor am anunțat că am convocat Consiliul Național și că voi valida rezultatul acestei negocieri.  

Am convocat luni consiliul național, am validat rezultatul acestei negocieri, am sunat-o pe doamna Lasconi, doamna Lasconi mi-a spus că mai are niște lucruri de rezolvat în USR, că mă sună marți ca să «tranșăm lucrurile», citez, după care nu s-a mai întâmpla nimic. Am aflat că, de fapt, ceea ce ne-am înțeles nu mai e valabil”, a explicat președintele Forței Drepte.  

Orban, despre Lasconi: Are un discurs de stânga

Ludovic Orban s-a arătat dezamăgit de modul în care evoluează campania Elenei Lasconi, criticând atât mesajul ei politic, cât și abilitatea de a reprezenta cu adevărat România.  

El a recunoscut că a evaluat greșit șansele acesteia de a ajunge în turul doi, observând că tot mai multe lucruri „nu se leagă”, iar campania ei devine tot mai slabă, lăsând multe întrebări fără răspunsuri clare. 

„Văd evoluția și mi se pare că am făcut o evaluare greșită în privința lui Lasconi, în privința capacității ei de a intra în turul doi. Mi se pare din ce în ce mai slabă campania, din ce în ce mai inconsistentă, apar din ce în ce mai multe întrebări legate de doamna Lasconi, la care nu există un răspuns convingător.  

De asemenea, mi se pare că nu este un om de dreapta. Nu este un candidat de dreapta. Nu este un candidat care să reprezinte cu adevărat clasa de mijloc, oamenii care au inițiativă economică, care lucrează în privat, oamenii pregătiți, care mișcă societatea înainte. Mi se pare că are mai degrabă un discurc populist de stânga”, a declarat Ludovic Orban la DC News TV.  

Când Oana Stănciulescu l-a întrebat dacă Elena Lasconi s-a grăbit să intre în această cursă, fără să aibă suficientă experiență politică, fostul premier a răspuns: 

„În politică nu trebuie să încerci întotdeauna să faci plăcere celor care te ascultă. În politică trebuie să spui ceea ce crezi, să spui adevărul, este bine și este corect să fii onest, cinstit cu oamenii cu care vorbești, mai ales atunci când te duci să le ceri votul”.