Președintele Forței Drepte, Ludovic Orban, a făcut declarații despre deja celebra vilă de pe strada Aviatorilor nr. 86 din București, despre care se spune că îi va reveni președintelui Klaus Iohannis, în emisiunea #Rezist de la DC News TV.

„Știu sigur că este pregătită pentru Klaus Iohannis. Nu a recunoscut până acum RA APPS nimic, dar eu sunt sigur că este pregătită pentru Iohannis”, a declarat Ludovic Orban, actual candidat la prezidențiale, în cadrul interviului.

„Nu suntem nici în America Latină, nici într-o țară cu sultani”

Jurnalista Oana Stănciulescu a ridicat problema etică a unei astfel de investiții masive într-o reședință prezidențială, subliniind discrepanța dintre acest lux și realitățile economice din România. „Nu suntem nici în America Latină, nu suntem nici undeva într-o țară asiatică cu sultani. Ce spune asta despre noi ca societate?”, a întrebat ea.

„Nesimțirea unui om nu trebuie pusă în seama unei întregi societăți. Cine a aprobat? RA APPS-ul a aprobat, iar finanțarea i-a fost aprobată RA APPS-ului de către secretariatul general al Guvernului”, a comentat Orban.

„Eu cred că ar trebui să fie și un protest dacă societatea n-ar fi de acord cu așa ceva”, a plusat Stănciulescu.

„Nu este pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește”

„Cu siguranță au și existat proteste. De altfel a fost un curent de opinie extrem de puternic în media și pe rețelele de socializare. A fost o mobilizare a opiniei publice împotriva unei asemenea nenorociri. Să investești atâția bani… în condițiile în care, dacă te uiți la bugetele RA APPS-ului, constați că au fost pe minus. Cu toate astea, pentru «Măria sa» Klaus Iohannis s-au găsit bani ca să-i transforme vila în palat.

Încă o dată, nu generalizăm. De vină sunt Iohannis și slugile care au executat această dorință nelegitimă, din punctul meu de vedere ilegală. Am spus și public că nu este pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește. După alegerile prezidențiale și parlamentare este posibil să fie alt președinte, alt guvern, și toată investiția să fi fost făcută de pomană – să nu fie Iohannis beneficiarul”, a conchis Orban.

Istoricul „palatului” din Aviatorilor 86

Președintele Klaus Iohannis susține că vila care a fost renovată cu 9 milioane de euro nu îi va reveni lui. Într-o conferință de presă din martie 2024, acesta a declarat:

Am observat că există o preocupare așa… intensă. Dar este o preocupare legată de alegeri. Este o preocupare electorală a unora. Nu este o chestiune de actualitate. Eu nu am solicitat o locuință pentru când va fi să fie, nici nu mi s-a oferit. Deci tema, pentru mine, este una despre care citesc în gazetă”.

Înainte să facă aceste declarații, negând practic tot acest scenariu, mai multe surse au sugerat presei vila de lux din zona Aviatorilor din București devine locuința președintelui Klaus Iohannis după încheierea celui de-al doilea mandat. Ca termen de comparație, pentru locuința predecesorului său, Traian Băsescu, s-au cheltuit 300.00 de euro în 2015.

Există mai multe indicii care susțin această ipoteză a „palatului” care îi revine lui Iohannis, cum ar fi amplasarea proprietății, investiția semnificativă în renovare cu destinația „casă de locuit” și implementarea unor măsuri de securitate avansate. Deși nu există confirmări oficiale, speculațiile indică faptul că vila este pregătită pentru a servi drept reședință unui fost șef de stat, având în vedere standardele înalte ale amenajărilor și necesitățile specifice unei astfel de funcții.