Într-o nouă ediție a emisiunii „Rezist” de la DC News, fostul premier Ludovic Orban, care și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din toamnă, a vorbit despre contracandidatul său, Mircea Geoană, menționând că acesta și-ar fi făcut campanie electorală în ultimii doi ani cât a ocupat funcția de secretar general adjunct al NATO. 

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat luni, 16 septembrie, că a luat decizia de a candida la funcţia de preşedinte al României.  

Orban, atac la contracandidatul Geoană

Ludovic Orban a criticat dur modul în care Mircea Geoană „și-a folosit funcția” de secretar general adjunct al NATO pentru a-și construi o campanie prezidențială, considerând acest lucru imoral și nepotrivit. Orban a subliniat că Geoană a ajuns în această poziție cu sprijinul Vioricăi Dăncilă și al lui Klaus Iohannis și că, în ultimii doi ani, s-a concentrat pe promovarea propriei candidaturi la alegerile din România. 

„Mircea Geoană a ajuns secretar general adjunct al NATO susținut de Viorica Dăncilă și de Iohannis. Din păcate, ultimii doi ani și ceva și i-a folosit ca să-și facă campanie la prezidențiale în România. El și-a proiectat candidatura la prezidențiale pe baza funcției pe care o deținea, de secretar general adjunct NATO.  

Îmi pare rău, dar este ceva imoral, nefiresc. Nu poți să marketezi tu ca și candidat la prezidențiale arătând că tu ești secretar general adjunct NATO… Dacă te uiți la cariera lui Geoană, vezi un mare hiatus între momentul în care și-a făcut un partid, PSR-ul, care a luat 1%, și momentul în care a ajuns secretar general adjunct NATO.  

Până la urmă, tot cei care i-au susținut cariera, să ajungă președinte PSD, ș.a.m.d. sunt cei care, probabil, au ajutat. Și, oricum, cu siguranță a fost susținut de Dăncilă. Dăncilă a și dat declarație publică pe tema asta”, a spus Lodovic Orban la DC News. 

Este sau nu Geoană independent?

Întrebat dacă Mircea Geoană ar dori să urmeze exemplul lui Sorin Oprescu, candidând ca independent, fostul prim-ministru a răspuns: 

„Și asta cu independența: Nu e independent. El își construiește un partid. Îi minte pe oameni. El și-a anunțat candidatura ca mare independent, că el e candidatul oamenilor, nu al partidelor politice. Minte! Își construiește un partid! A încercat să își construiască o alianță.  

Întrebați-l pe Vlad Gheorghe: cum au ajuns cei 10 parlamentari în partidul lui Gâdiuță. (…) Eu știu de la deputații care au aderat; li s-a transmis din partea lui Geoană că partidul ăsta va intra într-o alianță, Alianța Independenților trebuia să se numească, cu partidul actual România în Acțiune, care-i condus de domnul Apostolescu sau ceva de genul ăsta (Apostolache – n.r.), care a fost deputat și PSD și PDL și care n-a intrat în consiliul județean la Prahova, e mai degrabă un partid local. Dar, acest partid este, evident, unul dintre partidele care-l sprijină pe Geoană. Iar Geoană nu e cinstit pentru că își construiește un partid”, a continuat liberalul.  

„Geoană nu este onest nici măcar în CV”

„Cu Geoană am alte probleme. Geoană este pesedist, un produs al sistemului. Geoană nici măcar în CV nu este onest. Vă dau numai câteva neconcordanțe. De exemplu, neconcordanța care a fost descoperită de un jurnalist de investigații, în care se vede că a mințit, că el a fost angajat în Ministerul Afacerilor Externe la două luni după Revoluție, în timp ce, în CV-ul lui oficial, scrie că a fost angajat în ’91 sau în ’92”, a punctat Orban.