În cadrul emisiunii Totul despre bani de la DC News TV s-a discutat despre viitorul centralelor pe gaz, în contextul unor discuții tot mai aprinse pe tema schimbărilor climatice la nivel european. Mediul online este plin de informații cum că acestea vor fi interzise în viitor, dar mulți se tem că interdicția s-ar putea extinde și la cele deja existente.
Președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Laurențiu Urluescu, a lămurit situația, indicând că nu se pune problema ridicată de cetățeni. Însă va exista o taxă pe care toți consumatorii de gaze o vor regăsi curând în factura la energie.
Certificatul de carbon o să-i coste pe toți consumatorii
„Foarte mulți dintre cei care locuiesc în orașele mai mici în care nu mai funcționează sistemele de termoficare, precum și cei care locuiesc în blocuri noi, au centrale proprii. Care este viitorul acestora? Apar informații pe rețelele de socializare cum că vor fi interzise centralele, că vor fi taxate. Care sunt perspectivele?”, a întrebat jurnalistul Mihai Ciobanu.
Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), a explicat că, în momentul de față, nu există nicio măsură concretă privind interzicerea centralelor pe gaze.
„Deocamdată nimic nu este cert. Singurul lucru cert pentru consumatorii de gaze – nu vorbim doar de cei cu centrală, ci de toți consumatorii de gaze – este că începând din 2026 în factura de gaze apare o nouă componentă: certificatul de carbon”, a transmis expertul.
Acest nou certificat se va reflecta direct în prețul plătit de consumatori, similar contribuției pentru cogenerare și certificatelor verzi din factura de energie electrică. Prin urmare, creșterea tarifelor la gaze naturale este inevitabilă din 2026, odată cu implementarea acestei măsuri.
Teorie vs. practică. Ce tip de încălzire este mai bun în România anului 2024
Urluescu a subliniat că, în prezent, centralele pe gaze rămân cele mai rentabile din punct de vedere al costurilor, dar într-o lume perfectă, sistemul centralizat de încălzire nu are adversar:
„Teoretic, cogenerarea, adică centralele centralizate, ar fi cele mai bune. Practic mai apar pierderi pe rețea, mai apar neînțelegeri între clienți. Cam asta este. Teoretic, într-o societate perfectă, sistemul centralizat este cel mai performant”.