În cadrul emisiunii realizate de jurnalistul Val Vâlcu la DC News TV s-a discutat despre alegerea zodiei copilului în urma procesului de fertilizare in vitro (FIV).

Inițial, Vâlcu a întrebat dacă, odată cu selecția embrionilor, este posibil să fie ales și sexul viitorului copil.

Dr. Alice Barbu, medic specialist în Obstetrică-ginecologie la Centrul FIV SANADOR, a explicat că, din punct de vedere tehnic, acest lucru este posibil printr-o analiză genetică, dar nu este considerat etic. „Încă sunt discuții la nivel global despre tehnici de elecție, dar mai mult raportate la calitatea embrionilor”, a precizat dr. Barbu.

Planificarea zodiei copilului, o cerință neobișnuită, dar prezentă

Val Vâlcu a adăugat că, deși nu există în România proiecte legate de selecția sexului copilului, există cupluri care aleg să înceapă procesul de fertilizare pentru a-și planifica nașterea copilului într-o anumită zodie. „Spun: «Nu pornim chiar acum, mai stăm o lună ca să fie Taur sau Săgetător»”, a relatat jurnalistul.

Dr. Alice Barbu a confirmat că există astfel de cereri și în cadrul pacienților săi. Ea a explicat că a avut de-a face cu mame care au dorit să nască după miezul nopții pentru ca bebelușul să fie sub influența unui alt semn zodiacal. „Inclusiv la naștere am avut paciente care să nască după ora 00:00 ca să aibă un anumit semn zodiacal copilul sau să treacă în zodia următoare. Se poate realiza”, a adăugat medicul.

Fertilizarea in vitro (FIV) – un proces complex pentru cuplurile care se confruntă cu infertilitatea

Fertilizarea in vitro (FIV) este o procedură avansată de reproducere asistată, destinată cuplurilor care se confruntă cu dificultăți în a concepe un copil pe cale naturală. Procesul presupune fertilizarea ovulelor în laborator, în afara corpului mamei, și implantarea embrionilor rezultați în uter.

Procedura începe cu stimularea ovariană, care are rolul de a ajuta femeia să producă mai multe ovule în timpul unui singur ciclu menstrual. Odată ce ovulele sunt recoltate, acestea sunt combinate cu sperma partenerului sau a unui donator, pentru a crea embrioni. După câteva zile, embrionii sunt evaluați și unul sau mai mulți sunt implantați în uterul femeii.

Analizele genetice, precum testarea genetică preimplantatorie (PGT), pot fi efectuate pentru a verifica posibile anomalii genetice, însă selecția sexului copilului în scopuri non-medicale este o practică considerată neetică și este reglementată strict la nivel global.

Deși fertilizarea in vitro oferă șansa multor cupluri de a deveni părinți, procesul este unul complex, ce necesită suport emoțional și financiar, dar și o pregătire riguroasă. Această tehnologie continuă să evolueze, aducând noi oportunități în domeniul reproducerii asistate.