În cadrul emisiunii Academia de Sănătate, moderată de acad. prof. univ. dr. Irinel Popescu la DC News TV, conf. univ. dr. Andrei Nanu a adus în discuție problema răspunderii juridice a medicilor în România. Potrivit acestuia, sistemul actual de responsabilizare creează o vulnerabilitate semnificativă atât pentru medicii practicanți, cât și pentru întregul sistem medical românesc.
Răspunderea juridică a medicilor – civilă și disciplinară
Dr. Nanu a explicat că, în mod obișnuit, un medic care face o greșeală medicală răspunde juridic în două moduri: civil și disciplinar:
„Dacă un medic nu acționează conform normelor aplicabile acesta va răspunde juridic, numai că la ora actuală contextul atragerii răspunderii juridice a medicului pentru greșeli medicale în România este unul aș putea spune unic în lume, creând o vulnerabilitate uriașă sistemului medical și societății.
Medicul atunci când greșește răspunde juridic civil spune legea, adică trebuie să-i dea pacientului o despăgubire. Este încercarea de a repara suferința provocată, iar medicul plătește aceste compensații direct sau prin sistemul de asigurări.
Medicul poate răspunde și disciplinar, iar Colegiul Medicilor poate să-i retragă dreptul de practică dacă greșeala sa este una gravă sau greșelile sunt repetate”.
„în România ca peste tot în lume avem această cale în care dreptul pacientului este compensat prin aceste daune/compensații care trebuie să fie plătite pacientului sau familiei în cazul unui deces, având și sancțiuni disciplinare prin care unii medici pot să ajungă să nu mai profeseze”, a detaliat Nanu.
De ce sancțiuni penale pentru greșelile medicale?
Conf. univ. dr. Andrei Nanu a adus în discuție un aspect sensibil: aplicarea sancțiunilor penale pentru greșelile medicale în România. El a remarcat că, deși Codul Penal include prevederi pentru vătămare corporală sau ucidere din culpă, în societatea românească există o tendință crescândă de a condamna penal medicii pentru erori medicale:
„Există un apetit deosebit la nivelul societății românești, îl vedem zi de zi în practica medicală, în a condamna penal medici pentru greșeli medicale, iar aici trebuie făcută o dezbatere. Există o justificare a condamnărilor penale în condițiile în care există și celelalte căi de răspundere juridică și o să citez un profesor care predă legislație medicală la Oxford: «În contextul în care există sancțiuni civile și disciplinare, sigura justificare a condamnării penale a medicului în cazul unor greșeli profesionale este dorința de răzbunare a pacienților». Vorbim de manifestarea unui instinct primar care nu ar trebui promovată prin politica penală a unui stat”.
„Asistăm la un fenomen care poate duce la forme extreme de medicină defensivă. Vorbim de riscul pedepsei cu închisoarea, fiindcă avem deja sentințe cu executare pentru greșeli medicale în România”, a avertizat Nanu.