Robert Sighiartău a discutat la DC News TV în emisiunea „Ce se întâmplă?” moderată de Răzvan Dumitrescu despre sondajul recent realizat de INSCOP care-l plasează pe președintele PNL, Nicolae Ciucă, pe un loc din josul clasamentului actual.

Cum arată clasamentul

  1. 21,4% – Mircea Geoană (independent);
  2. 20,3% – Marcel Ciolacu (PSD);
  3. 14,2% – Elena Lasconi (USR);
  4. 13,6% – Diana Șoșoacă (SOS Romania);
  5. 12% – George Simion (AUR);
  6. 7,1% – Nicolae Ciucă (PNL);

Sighiartău neagă cifrele INSCOP

Sighiartău a exprimat îndoieli cu privire la credibilitatea acestor sondaje, subliniind că ele depind în mare măsură de cine le comandă. „În funcție de cine a comandat sondajul știm exact pe cine poate favoriza în marja de eroare”, a explicat el, adăugând că toate partidele lucrează cu propriile case de sondare pentru a pregăti strategii interne care nu sunt făcute publice.

Sighiartău a remarcat și tactica folosită de adversarii politici pentru a-l poziționa pe Nicolae Ciucă pe locuri inferioare în sondaje, menționând că există sondaje care îl plasează clar pe locul 2. „Este o tactică de a spune oamenilor că nu are nicio șansă. Înțelegem războiul informațional, dar nu ne luăm după niciun sondaj”, a declarat el, negând practic posibilitatea ca Nicolae Ciucă să fie atât de jos.

INSCOP, singurul membru ESOMAR din țara noastră

Moderatorul emisiunii, Răzvan Dumitrescu, a atras atenția asupra faptului că INSCOP este singurul institut de cercetare din România membru internațional al ESOMAR, ceea ce îi conferă o credibilitate sporită.

„Mesajul este că acesta va fi crezut mai mult decât toate celelalte”, a subliniat Dumitrescu, explicând că astfel de sondaje sunt analizate nu doar în România, ci și în cadrul parteneriatelor internaționale ale țării. El a menționat că sondajele care îl plasează pe Nicolae Ciucă pe locuri inferioare sunt luate în considerare și de cancelarii străine, fiind relevante în discuțiile despre viitorul politic al României.

PNL și credibilitatea sondajelor

Sighiartău a contrazis însă aceste concluzii, explicând că, în realitate, candidații unui partid tind să atingă scorurile formațiunii politice din care fac parte, chiar dacă inițial sunt cotați mai jos în sondaje. „Oricine știe intenția de vot pentru PSD și PNL înțelege faptul că, chiar dacă candidatul ar fi cu 1-2-3% sub partid, el se duce spre scorul partidului sau se întâlnește undeva la mijloc”, a explicat el.

Astfel, Sighiartău neagă complet că scorul actual al candidatului Ciucă este de 7,1%, plus minus marja de eroare de 3,1% a sondajului.