În emisiunea „România are nevoie de tine, implică-te”, Daniel Oprican, președintele Asociației Forța Patriotică din Italia, a vorbit despre mediul de afaceri din țară și promisiunile politicienilor făcute românilor din diaspora, în efortul de a-i convinge să se întoarcă acasă. 

Românii din diaspora vor un mediu de afaceri stabil și corect

În cadrul discuției, Daniel Oprican a subliniat că românii din diaspora nu au nevoie de proiecte superficiale sau de anumite sume de bani pentru a se întoarce în țară. În schimb, el consideră că un mediu de afaceri stabil și corect este cheia pentru a-i convinge pe cei plecați să investească și să revină în România. 

„Cetățenii din diaspora au văzut că au fost foarte multe proiecte pentru a-i aduce acasă pe români. Toate partidele, înainte de alegeri sau cu un an înainte, încep să facă tot felul de proiecte, startup-uri, tot felul… «Diaspora să revină acasă», nu mai știu exact denumirea acelui proiect.  

Eu am participat la foarte multe întâlniri, chiar și cu reprezentanții din Ministerul Agriculturii, unde am explicat că cetățenii din diaspora nu au nevoie de 40.000 de euro. Cetățenii din diaspora nu pot să facă o afacere în România… vin din diaspora să facă o afacere în România pentru 40.000 de euro. Este ridicol să ne gândim la acest lucru. Sunt foarte puțini care fac lucrul acesta. 

Au nevoie de niște măsuri concrete ca ei să se întoarcă acasă. Ei pot să investească acasă. Deci, cetățenii din diaspora chiar n-ar avea nevoie de aia 40.000 de euro, din punctul meu de vedere. Eu pot să vin acasă să investesc. 

Dar haideți să creăm un mediu de afaceri stabil și să lăsăm oamenii aceștia să-și facă o afacere corectă în țara lor. Am prieteni care s-au întors acasă, și-au deschis o afacere pe banii lor și, după doi ani, ANAF-ul a început să-i ia la puricat. Ce au făcut băieții? Și-au închis afacerea și s-au întors în străinătate. Deci despre asta vorbim”, a spus invitatul la DC News TV.  

Promisiunile politicienilor nu sunt suficiente

Daniel Oprican a criticat promisiunile politicienilor care oferă scutiri de impozite pentru a atrage românii din diaspora, subliniind că soluția nu stă în astfel de „cadouri”. Potrivit acestuia, românii se vor întoarce acasă doar când vor exista legi corecte și bine fundamentate, aplicabile tuturor. 

„Este nevoie să luăm niște măsuri concrete pentru cetățeni, pentru toți cetățenii, nu trebuie să facem diferențieri. Am văzut alte partide, de pildă USR, care au spus: «Le dăm scutire de impozite, numai să-i aducem acasă».  

Înseamnă că oamenii aceștia nu cunosc diaspora. Sunt convins că nu cunosc. Deci, cei care ne reprezintă, acei șase parlamentari de diaspora, pe cine reprezintă? Pentru că nu ne reprezintă pe noi. Oamenii aceștia nu știu care sunt necesitățile primordiale ale cetățenilor din diaspora și ce vrea comunitatea românilor din străinătate.  

Noi nu avem nevoie de aceste cadouri ale politicienilor. Noi avem nevoie să ne întoarcem de bună voie. Românii se vor întoarce acasă când țara va funcționa ca un stat cu legi bine fundamentate și care vor fi egale pentru toți”, a punctat președintele Asociației Forța Patriotică din Italia.