Președintele Klaus Iohannis intenționează să rămână la Cotroceni până în ultima secundă a mandatului său și să candideze pentru un post de senator în alegerile parlamentare din 1 Decembrie, a transmis analistul Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN, vineri dimineață.

Bogdan Chirieac critică manevra: „Este o palmă dată statului de drept”

Analistul politic Bogdan Chirieac a criticat dur această mișcare, considerând că promovarea unei legi pentru a servi intereselor unei singure persoane este o lovitură pentru statul de drept din România. „Este o palmă dată firavului stat de drept din România… o aberație legislativă”, a declarat Chirieac.

El a subliniat că, dacă Iohannis dorește să candideze, ar trebui să demisioneze cu câteva luni înainte de expirarea mandatului, la fel ca orice cetățean, și să se înscrie pe listele parlamentare.

În schimb, președintele vrea să rămână la Cotroceni până la ultimul moment și, în același timp, să candideze, ceea ce, conform lui Chirieac, este „inacceptabil din punct de vedere democratic, dar în România se va întâmpla acest lucru”.

Impactul asupra PNL: Un plus sau un minus?

Referitor la influența pe care Iohannis o va avea asupra Partidului Național Liberal (PNL) prin prezența sa pe listele parlamentare, Chirieac a fost sceptic.

El a menționat că popularitatea președintelui este la un nivel foarte scăzut, în special în București și alte zone mari: „Toate derapajele pe care le-a avut – vacanțele, Hakuna Matata, avionul cu piscină, vila de 9 mil. euro de pe Aviatorilor pentru domnia sa – l-au adus la un nivel de încredere de 8%”.

Totuși, Chirieac a sugerat că, în anumite zone, cum ar fi Sibiu, Iohannis ar putea avea succes și ar putea ajuta PNL să obțină un scor bun. „Nu va face un serviciu PNL-ului, dar în Sibiu ar obține un scor mai bun”, a concluzionat Chirieac.