Într-o nouă ediție a emisiunii „Ce Se Întâmplă” de la DC News TV, Robert Sighiartău, vicepreședinte PNL, și moderatorul Răzvan Dumitrescu au vorbit despre amendamentul depus de liberali pentru a-i permite președintelui Klaus Iohannis, aflat în ultimele trei luni de mandat, să candideze la Senat.  

Senatul, punctul de oprire pentru foștii președinți ai României?

Robert Sighiartău, vicepreședinte al PNL, a discutat despre amendamentul care ar putea deschide calea pentru ca președintele Klaus Iohannis, aflat la finalul mandatului, să candideze la Senat. 

În timpul discuției, Sighiartău a făcut o precizare interesantă, și anume că majoritatea foștilor președinți ai României au ales să ocupe funcții parlamentare. 

Întrebat dacă, din punct de vedere electoral, ajută sau nu această candidatură, vicepreședinte PNL a răspuns: 

„Haideți să vedem, în primul rând, contextul general al foștilor președinți și, inclusiv, al actualului președinte. E clar că, de fapt, avem de-a face cu un pattern. Foștii președinți ai României au mers cam la Senat: Iliescu, Băsescu și, acum, sigur, se creează premisele ca domnul Iohannis să fie senator. Domnul Constantinescu, singura excepție, și-a făcut o fundație, care este susținută tot de către Senatul României, prin bugetul Senatului. 

Deci, sub o anumită formă, toți președinții au ales să se retragă într-o poziție de reprezentare parlamentară ca senator. Cam asta se întâmplă și aici. (…) S-au creat premisele și se creează dacă votează, până la urmă, UDMR, PSD… pentru că nu există o majoritate”. 

Vicepreședintele PNL, despre scenariul „Iohannis, senator”: Nu văd nicio problemă. Are experiență, are relații 

Deși nu se știe cu certitudine dacă sau unde va candida Iohannis, Sighiartău a susținut că experiența și relațiile internaționale ale președintelui în funcție ar putea fi un atu important pentru Parlamentul României. 

„Discuția politică trebuie creată în jurul unor sondaje, a locului unde candidează, a procentelor pe care le are încă președintele ca încredere – toate aceste lucruri fac parte dintr-o analiză internă. Nu vă pot spune acum dacă domnul Iohannis va candida, și va candida de la Sibiu, de exemplu, și va aduce un plus la Sibiu, unde a fost primar, sau București, unde s-a speculat că va candida.  

Nu știu unde va candida, nu știu dacă va candida și dacă legea va trece, dar nu văd nicio problemă, și aici v-o spun sincer, chiar sincer, ca un fost președinte al României, indiferent de culoarea politică, să fie senator. 

Are o experiență internațională, are relații internaționale, a fost în Consiliul European, deci toate lucrurile acestea ajută Senatul și Parlamentul României, în contextul în care avem foarte mulți parlamentari care n-au nicio experiență”, a punctat Sighiartău.