Vicepreședintele Asociației Românilor din Marea Britanie, Emanuel Minea, a discutat la DC News TV despre tendința unor români din diaspora de a-și ascunde originile, exprimându-și dezamăgirea profundă față de acest fenomen.
Potrivit lui Minea, unii români evită să își vorbească limba maternă în public și se feresc să se identifice ca fiind români, un comportament pe care îl atribuie rușinii legate de originile lor.
„Mulți români uită. Probabil că le este rușine de unde provin, acesta este răspunsul”, a comentat Minea. El a subliniat că a observat în magazine sau alte spații publice că românii tac brusc când aud pe altcineva vorbindu-le limba.
„Ne este rușine să ne vorbim limba, ne este rușine să spunem că suntem români”, a adăugat el, exprimându-și nedumerirea față de această atitudine.
Teama de discriminare și izolare
Moderatorul emisiunii, Bogdan Bolojan, a sugerat că teama de a fi asociați cu stereotipuri negative ar putea fi un factor care contribuie la această reticență. „Dacă ajungi într-o comunitate mai xenofobă… poate nu vor să spună că sunt români fiindcă sunt asociați cu personajele negative”, a spus Bolojan, făcând referire la cazul Leeds, unde imigranții au fost stigmatizați pe baza unor incidente izolate.
Minea a recunoscut că există și această componentă a fricii de discriminare, însă este greu de acceptat că mândria națională a unor români lipsește odată ce au trecut granițele țării. „Parcă fugim unii de alții, deși noi ca națiune suntem un popor care pune pe primul loc familia în comparație cu țările din Vest”, a explicat vicepreședintele Asociației.
Limba română, o resursă valoroasă pentru generațiile viitoare
Minea a relatat și un caz concret în care o mamă româncă, aflată în diaspora, a refuzat să își învețe copiii limba română, deși acest lucru i-ar fi oferit avantaje semnificative. El a reiterat că cunoașterea mai multor limbi poate deschide perspective mai largi pentru viitorul copiilor. „Un copil al unei mame românce și al unui tată italian ar avea mai multe beneficii să vorbească două limbi… perspectivele pe viitor ale copilului pot fi mult mai deschise”, a mai zis invitatul emisiunii de la DC News TV.
„Vorbim de globalizare, întâlnim nenumărate personalități, dar un copil al unei mame românce și al unui tată italian ar avea mai multe beneficii să vorbească două limbi. Dacă ei locuiesc în Marea Britanie deja vorbim de trei limbi”, a conchis Minea.