România a obținut o poziție deosebit de importantă în cadrul Uniunii Europene prin alegerea Roxanei Mînzatu ca vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabilă pentru portofoliul denumit Oameni, Competențe și Pregătire.

Analistul politic Bogdan Chirieac a salutat această reușită, evidențiind rolul premierului Marcel Ciolacu în negocierile care au dus la această numire. „România câștigă un prestigiu uriaș și este meritul incontestabil al negocierii purtate de Marcel Ciolacu”, a afirmat Chirieac într-o intervenție la Antena 3 CNN.

Oportunitate istorică pentru România în Uniunea Europeană

Chirieac a explicat că, în schimbul nominalizării unei femei pentru un post de comisar european, România a obținut un portofoliu important, iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a ținut de cuvânt. „Ursula von der Leyen i-a cerut [lui Ciolacu] să nominalizeze o femeie ca să aibă un echilibru de gen în Comisie în schimbul unui portofoliu mai important. […] Pentru România, a fi vicepreședinte al Comisiei Europene, echivalentul unui post de vicepremier, este un lucru extraordinar”, a adăugat analistul.

Roxana Mînzatu va prelua unul dintre cele mai relevante portofolii, acela de Vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Oameni, Competențe și Pregătire, un domeniu esențial pentru viitorul dezvoltării sociale și economice a Uniunii Europene. Rolul ei va implica coordonarea inițiativelor europene pentru îmbunătățirea competențelor și educației forței de muncă, pregătirea pentru provocările viitoare și consolidarea coeziunii sociale. Inițial, numele vehiculat pentru postul de Comisar European era cel al lui Victor Negrescu.

Roxana Mînzatu – o ascensiune remarcabilă

Chirieac a remarcat și cariera politică a Roxanei Mînzatu, fost ministru al Fondurilor Europene, apreciind inteligența și determinarea acesteia. „Roxana Mînzatu este o persoană deosebită… A fost candidat la alegerile europarlamentare de pe ultimul loc pe listă, dar Mînzatu nu s-a lăsat și a avut o campanie electorală foarte inteligentă”, a mai zis analistul.

El a subliniat că numirea sa în funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene este un miracol pentru România și o dovadă a valorii pe care țara o poate aduce în cadrul Uniunii Europene.

O nouă poziție de prestigiu pentru România în UE

Chirieac a concluzionat că această numire reprezintă o schimbare semnificativă a statutului României în Uniunea Europeană, subliniind că țara nu mai este la „coada” Europei. „România este acum de-a dreapta Ursulei von der Leyen. Este ceva important să știți”, a transmis analistul, evidențiind faptul că România a obținut o poziție de lider în cadrul structurilor europene, un semn al influenței crescânde a țării în politica comunitară.

Numirea Roxanei Mînzatu vine într-un moment în care Uniunea Europeană se confruntă cu multiple provocări economice și sociale, iar portofoliul său va juca un rol crucial în adaptarea forței de muncă și a competențelor europene la cerințele viitorului.