Secretarul de stat în Ministerul Educației Florian Lixandru a declarat în emisiunea DC Edu de la DC News TV că unitățile de învățământ din România vor beneficia de dotări importante prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acestea vor include atât mobilier modern, cât și aparatură electronică destinată digitalizării procesului educativ.

„Primăriile și autoritățile publice locale au centralizat deja nevoile de dotare pe zona de mobilier, iar în această perioadă sunt livrate obiectele către unitățile de învățământ”, a explicat Lixandru.

Digitalizarea educației prin echipamente moderne

Secretarul de stat a subliniat că fiecare clasă va fi echipată cu un sistem interactiv, fie tablă interactivă, fie sistem de proiecție, alături de laptopuri, pentru a facilita digitalizarea procesului educațional. De asemenea, laboratoarele școlare vor beneficia de dotări noi, achizițiile fiind deja realizate, iar echipamentele urmează să ajungă în școli.

Investiții în toate unitățile de învățământ, inclusiv în mediul rural

Întrebat de prof. univ. dr. Sorin Ivan dacă acest program include și școlile din mediul rural, Lixandru a confirmat că toate unitățile de învățământ cu personalitate juridică, peste 5.900 la nivel național, sunt eligibile pentru aceste proiecte. „Sunt incluse inclusiv palatele și cluburile copiilor, care însumează în jur de 198 de unități”, a adăugat el.

Formarea cadrelor didactice în utilizarea noilor tehnologii

Pe lângă dotările tehnologice, PNRR prevede și formarea cadrelor didactice pentru utilizarea echipamentelor digitale. „Dar învățătoarele și profesorii știu să le folosească?”, a întrebat prof. Ivan.

„Tot prin PNRR urmează să demareze un program amplu al cadrelor didactice pe zona de digitalizare. Deja s-au finalizat operațiunile privind furnizorilor de formare, acum suntem în perioada de contractare. Se vor semna contractele cu furnizorii declarați câștigători și vor începe activitățile de formare cu personalul didactic pe această zonă a digitalizării”, a precizat Lixandru.