În cadrul emisiunii de la DC News TV, regizorul Toma Enache a discutat despre importanța imaginii și a sunetului în cinematografie, subliniind că filmele trebuie apreciate în special pe marele ecran, acolo unde impactul vizual și auditiv este cel mai puternic.

Răspunzând unei observații a lui Val Vâlcu despre problemele sunetului în filmele românești, Enache a reiterat că redescoperirea cinemaului este esențială pentru publicul românesc, în misiunea de a deveni o forță în lumea filmului.

„Imaginea și sunetul sunt foarte importante pentru un film de cinema și trebuie să redescoperim această bucurie de a merge la cinema”, a declarat Enache. El a remarcat că în România, doar o mică parte din populație merge la cinema, în timp ce în Franța, aproape jumătate din cetățeni frecventează sălile de proiecție.

Critici și soluții pentru filmul românesc

Regizorul a criticat atitudinea celor care preferă să critice filmele românești din confortul casei lor, fără a susține industria prin prezența lor la cinema. „Este foarte ușor să stai acasă și să critici… Cei cărora nu le plac anumite subiecte ar trebui să meargă la cinema când se fac alte subiecte”, a adăugat el.

Enache a subliniat că, pentru a crește calitatea filmelor, este nevoie de producții constante, inclusiv de comedii sau filme de epocă. „Este suficient loc pentru toată lumea, suficient loc să se meargă și la comedii. Numai făcând crește calitatea! Nu poți să nu faci filme și să crească brusc calitatea. Trebuie să faci 20 de comedii de mai proastă calitate și de la 20 încolo poate să crească și calitatea”, a explicat regizorul, subliniind că nu se poate aștepta ca industria să producă filme de succes peste noapte, fără un proces de evoluție constantă.

Pregătiri pentru noul film despre George Enescu

Enache, care se află în plin proces de pregătire pentru lansarea din noiembrie a filmului său dedicat marelui compozitor George Enescu, a exprimat în mod clar necesitatea de a susține industria cinematografică românească prin consum cultural activ și frecventarea sălilor de cinema: „Nu poți să faci brusc filme de epocă și dacă se poate să fie mai de succes decât ce fac americanii. Cam asta este”.