Medicul Radu Țincu, șeful secției de ATI de la Spitalul Floreasca, a discutat la DC News TV despre diversele forme de dependență care afectează societatea contemporană din România.
Într-un interviu recent de la DC News TV, acesta a explicat că dependențele nu se limitează doar la droguri, ci includ alcoolul, fumatul, medicamentele, zahărul și chiar obiceiuri legate de tehnologie, cum ar fi utilizarea excesivă a telefonului mobil.
Țincu a subliniat că „omul este născut să fie dependent”, indicând faptul că aceste comportamente apar adesea în urma unor „lipsuri” emoționale sau psihologice. Dependențele, susține el, sunt mecanisme de compensare, modalități prin care oamenii încearcă să umple un gol interior. „De ce bei de tristețe? Pentru că ai un gol, ceva ți-a produs acea stare negativă, așa că vrei să o compensezi prin alcool”, a exemplificat el.
Dependențele ca evadare din realitate
Unul dintre aspectele fundamentale abordate de medic este natura evazionistă a dependențelor. Fie că este vorba despre alcool, droguri sau somnifere, toate aceste comportamente au ca scop evadarea dintr-o realitate pe care oamenii nu și-o doresc.
„De ce te droghezi? Pentru că fugi de realitate și vrei să ajungi într-o zonă de visare”, a explicat Radu Țincu. În acest context, el a avertizat că adevărata problemă se află în mecanismele psihice care stau la baza dependenței, menționând circuitul de recompensă din creier. Substanțele psihoactive oferă o senzație temporară de bine, dar, în cele din urmă, „ne fură fericirea de fapt”.
Libertatea și iluzia independenței
Dr. Țincu a abordat și problema libertății, amintind cum mulți tineri asociază greșit dependența cu libertatea.
„Am tineri care îmi spun «De aceea au murit oamenii aceia în ’89, să fim noi liberi», deși nici nu erau născuți la acel moment. Atunci ei spun că libertatea este când te duci noaptea să-ți cumperi o doză de la dealer”, a relatat medicul. În realitate, însă, această percepție este o capcană: „Nu mai ești liber, ești de fapt dependent de acel dealer, iar dealerul îți controlează viața. Dependența fură libertatea, fură fericirea”.
O falsă soluție pentru probleme reale
Într-o notă mai personală, medicul a mărturisit că mulți pacienți i-au povestit despre dificultățile lor zilnice și cum au ajuns să cedeze tentațiilor dependenței. Oamenii se confruntă cu probleme financiare, de relație sau emoționale și, din disperare, ajung să creadă că dependența le va aduce alinare. „Unii îmi spun că au probleme cu banii, așa că le spun «Credeți că după ce plătiți drogurile o să fiți mai bogați?»” a întrebat retoric Țincu, subliniind că aceste comportamente nu doar că nu rezolvă problemele, ci le agravează.
În România, consumul de substanțe psihoactive și problemele legate de dependențe continuă să fie o problemă majoră de sănătate publică. Datele Agenției Naționale Antidrog arată o creștere constantă a consumului de droguri printre tineri, iar alcoolul și tutunul rămân cele mai frecvent utilizate substanțe. În ciuda eforturilor de prevenție și tratament, mulți pacienți se confruntă cu recidiva, subliniind necesitatea unei abordări integrate în tratarea dependențelor.