În cea mai recentă ediție a emisiunii „România are nevoie de tine, implică-te”, senatorul Mihai Dohotar a vorbit despre tendința românilor de a se întoarce acasă, iar datele Eurostat confirmă acest trend. 

Românii revin acasă în număr tot mai mare, conform datelor Eurostat 

Tot mai mulți români, în special cei care se apropie de pensionare, aleg să se întoarcă acasă. Datele Eurostat arată că peste 190.000 de români s-au reîntors în țară doar în 2022, iar fenomenul urmează un trend ascendent. Decizia românilor nu are legătură numai cu partea financiară, ci mai degrabă cu dorința de stabilitate și de a-și petrece anii de pensie în România. 

„Avem și o statistică Eurostat care a fost făcută publică de profesorul Dumitru Sandru într-un studiu care spune că undeva la peste 190.000 de români au revenit în țară în 2022. Ce credeți, putem păstra ritmul acesta?”, a întrebat moderatorul emisiunii.  

„Părerea mea este că s-a menținut un oarecare ritm și s-ar putea menține. Din câte știu, la 1 ianuarie 2023, încă era în creștere acest trend. Din ce aflu în întâlnirile pe care le am, foarte mulți își doresc să se întoarcă, nu neapărat din motive financiare. Adică, chiar și cei din zonele în care salariile sunt aproape ca în România sau chiar mai mici decât în România, preferă stabilitatea.  

Ce văd eu ca tendință de repatriere este în categoria românilor care au plecat în diaspora în anii ’90, care se apropie de vârsta de pensionare și care se gândesc foarte serios să-și petreacă, după pensionare, viața și timpul în România, iar cu ceilalți ține tot de statul român. V-am spus, sunt zone întregi – sudul Europei, Cipru, Grecia, sudul Italiei, chiar Portugalia – unde, în cele mai multe cazuri, salariile sunt mai mici decât în România”, a răspuns Mihai Dohotar, senator de diaspora.  

Ce îi oprește pe românii din statele cu salarii similare să revină acasă? 

Senatorul a explicat că românii care încă nu sunt deciși dacă să se întoarcă în țară, sau care chiar susțin că nu o vor face niciodată, pun mai mult preț pe stabilitate decât pe salarii. 

„Când i-am întrebat: de ce? Atât timp cât, poate, scutești niște cheltuieli, nu mai plătești chirie, poate că prețurile sunt la fel (în ceea ce privește traiul de zi cu zi – n.r.) și cei care încă nu sunt hotărâți dacă să facă pasul sau chiar spun că n-o să-l facă niciodată, spun că preferă stabilitatea”, a punctat Dohotar. 

„Da, pentru că planurile lor ar putea fi date un pic peste cap, având în vedere inflația asta, care în România a avansat galopant, și vedem prețuri ca în Germania. Românii pot să confirme: dacă te duci într-unul dintre celebrele supermarketuri, nu mai e așa mare diferență de prețuri. Sau, uneori, sunt mai ieftine în străinătate. Să nu fie planurile celor care vor să se întoarcă la pensie un pic date peste cap, crezând că altfel trăiești în România cu banii aia”, a intervenit moderatorul. 

„Vă spun din propria experiență. Îmi este imposibil să cred că există foarte mulți români care renunță la țara de unde au plecat. Chiar și noțiunea de patriotism, în diaspora, a căpătat alte valențe. Toată această distanțare, această rupere de rude, prieteni, locuri natale, te face să te gândești serios la întoarcerea în țară. Doar că fiecare are alt mod de a percepe și de a cântări lucrurile. Probabil că statul român ar trebui să facă mai mult pentru a conștientiza faptul că se poate și în România și că statul român are nevoie de ei”, a răspuns senatorul.