Senatorul Mihai Dohotar a participat la emisiunea „România are nevoie de tine, implică-te”, unde a declarat că țara are nevoie urgentă de forță de muncă calificată.  

Acesta a punctat, de asemenea, că antreprenorii din diaspora sunt din ce în ce mai interesați să investească în România, chiar dacă nu se repatriază fizic. Datorită tehnologiilor moderne, aceștia pot conduce afacerile de la distanță.  

Criza forței de muncă în România

Deficitul de forţă de muncă al României, estimat anul trecut la 145.000 de persoane, ar putea să depășească 224.000 până în 2026, dacă nu se vor lua măsuri specifice. Creșterea economică a României depinde de oameni, iar în acest moment dezvoltarea țării este încetinită de lipsa forței de muncă. 

„Antreprenorii din diaspora sunt din ce în ce mai interesați de a investi în România. Dar asta nu înseamnă că se vor repatria neapărat fizic. Cei care și-au făcut un business de succes în țara în care locuiesc au la îndemână, în ziua de azi, instrumente prin care pot să conducă o afacere și de la distanță, fără să fie, neapărat, nevoie să fie prezenți fizic. Poate că și către această categorie ar trebui să ne orientăm atenția. 

Părerea mea este că, totuși, nevoia cea mai mare la acest moment este această forță de muncă calificată. Cei mai mulți dintre ei s-au calificat în țările în care au plecat, la locul de muncă. Este și aici o problemă – majoritatea nu au (o calificare – n.r.), poate doar un contract de muncă care să ateste faptul că a lucrat, de exemplu, ca instalator sau zidar sau fierar betonist. Ei n-au plecat cu o calificare nici din România, n-au făcut nici acolo cursuri, sau prea puțini dintre ei au făcut cursuri sau calificări, decât simplul fapt că au lucrat mulți ani în meseria respectivă îi califică să poată face acea meserie”, a spus Mihai Dohotar.

„Și ei nu prea au cum să demonstreze în România, asta spuneți?”, a întrebat moderatorul emisiunii.  

„Da, sunt anumite medii din România care cer și o astfel de calificare, să demonstreze calificarea respectivă”, a răspuns senatorul.  

Zece mii de medici au plecat din România în ultimii ani

„Pe de altă parte, ne-au plecat și mulți medici. Știm bine, Europa de Vest «fură creiere», să zic așa. Și e normal să te duci la câștiguri de 7.000 – 8.000 de euro pe lună în țările care plătesc bine medicii – Belgia, Germania, Franța. S-a tot discutat despre introducerea unei taxe…

E un subiect controversat. Multă lume nu este de acord cu așa ceva, deși statul român folosește foarte multe resurse ca să formeze un medic; vorbim de mulți ani de școală, și nu e vorba doar de finanțare, că mulți intră la buget, adică e finanțat.

E și mult timp, și e vorba și de faptul că, la un moment dat, ocupă locul altuia, el pleacă în străinătate și noi rămânem cu acest deficit de medici în țară. Credeți că sunt necesare măsuri concrete în acest sens?”, a întrebat moderatorul. 

„Nu cred că asta e metoda prin care putem să-i oprim (să-i punem la plată). La urma urmei, am ales să fim parte integrantă a comunității europene, am ales să trăim în democrație. Nu cred că prin aceste metode putem rezolva problema. Nu cred că îngrădirea de orice fel duce la schimbarea de mentalitate”, a spus Dohotar. 

El a menționat că soluția stă în crearea unor medii de lucru mai bune și oferirea unor salarii competitive.