În cea mai recentă ediție a emisiunii „Miercurea Neagră”, analistul politic Bogdan Chirieac, Diana Tache și Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice (GIP), au vorbit despre alegerile prezidențiale din toamnă și despre candidații care au intrat în cursa pentru Cotroceni.  

Mugur Ciuvică a subliniat că preşedintele ţării nu trebuie să fie de aceeaşi culoare politică cu premierul, idee pe care a menționat-o și Ciolacu, spunând că puterea trebuie împărțită. 

Ciolacu vrea să împartă puterea

În cadrul emisiunii „Mircurea Neagră” s-a vorbit despre Mircea Geoană, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, fiecare cu propriile viziuni asupra viitorului țării. În vreme ce Ciucă susține că nu va modifica Constituția, Geoană propune schimbări majore, iar Ciolacu pare să-și dorească să rămână prim-ministru, spune Ciuvică.

„Avem tot felul de inși care au planuri pentru România. Primul pe listă e domnul Geoană, de care ați vorbit. Domnul Ciucă, care candidează la președinția României, spune că nu va schimba Constituția, domnul Geoană schimbă toată România, și are pe categorii, așa.

Domnul Ciolacu, și el vorbește ca un prim-ministru, dar la domnul Ciolacu înțeleg, că e prim-ministru. Eu cred că-și dorește să fie în continuare prim-ministru. Presupun că candidatura sa e ceva cu stabilitatea, dar ceva așa… o chestie să te scarpini pe după urechi, pe după asta…

Cred că ați înțeles și dvs. cât am fost plecat, că a zis ieri de patru ori în două emisiuni jumate că, în momentul în care va ajunge președinte, va pune prim-ministru de la celălalt partid, din coaliție, fără să nominalizeze partidul – ceea ce-i corect pentru că vă spuneam: PSD-ul nu dă în același timp și președintele și prim-ministrul”, a spus Mugur Ciuvică la DC News TV. 

Ciolacu vs. Geoană la prezidențiale

Președintele GIP a sugerat că, dacă Marcel Ciolacu ajunge președinte, va avea sprijinul PSD, dar nu va putea numi un prim-ministru din același partid.  

„Ciolacu, să zicem că ajunge președinte, are PSD-ul. N-o să fie prim-ministru de la PSD, dar PSD-ul, cel mai mare partid, că va fi cel mai mare partid din coaliție, de departe, poate să aibă niște idei într-o colaborare cu PSD-ul lui practic, Ciolacu președinte zic, pentru niște mișcări care țin de Guvern”, a afirmat Ciuvică.  

Pe de altă parte, Geoană, care își propune să fie un președinte pentru toți cetățenii României, indiferent de etnie, religie sau afiliere politică, este susținut doar de câteva figuri controversate și un grup restrâns de parlamentari, crede Mugur Ciuvică.  

„Geoană, care e independența independenților, că spune de cinci ori într-un clip de 30 de secunde că e independent, nu-l are în spate decât pe Borţun (Dumitru Borţun – n.r.) și doi-trei soroșiști, doi-trei băsiști, cinci bizari și 10 parlamentari de la absolut toate partidele posibile, inclusiv de la UDMR. 

El, cum va schimba el România de la Cotroceni? De la Cotroceni – am lucrat și eu acolo patru ani – poți să faci politică externă fără niciun fel de îngrădire, poți să faci partea asta de siguranță și de servicii și nu știu ce, dar doar cu voturile din Parlament, și poți să stai de vorbă cu toată lumea – mediator de ăsta. În rest, pe partea economică, poți să vopsești gardul, să faci o investiție, poți să dai de mâncare la rățuște, că sunt rățuște în parc acolo, poți să schimbi apa la pești, că sunt niște pârâiașe cu niște peștișori în curte la Cotroceni. În rest, nu poți să faci absolut nimic, că nu te lasă Constituția pe care domnul Ciucă a zis că n-o schimbă!”, a conchis fostul consilier prezidențial al președintelui Emil Constantinescu.