Realizatoarea emisiunii „Culisele Justiției” de la DC News TV, Laura Duță, a criticat situația siguranței din Italia, exprimându-și surprinderea față de problemele grave cu care se confruntă acest stat european.

Într-o ediție realizată alături de comisarul-șef Alexandru Leuțu din cadrul Direcției Siguranța Școlară, jurnalista a povestit cum într-o vizită în Italia a fost informată de localnici că siguranța în unitățile școlare este precară, iar infracționalitatea și corupția sunt în creștere.

„Mi-au povestit italienii că copiii lor nu au siguranță în unitățile școlare, învățământul lasă de dorit, iar siguranța nu prea contează”, a afirmat jurnalista.

Milano, un oraș periculos noaptea

Duță a subliniat că în unele orașe, precum Milano, oamenii se tem să iasă pe stradă noaptea din cauza infractorilor și a imigranților periculoși, probleme agravate de traficul de droguri și abandonul școlar. „Ți-e frică să umbli noaptea din cauza imigranților periculoși, traficului de droguri foarte mare sau abandonului școlar”, a adăugat ea, criticând ineficiența poliției locale, care intervine doar în cazuri grave, ignorând tâlhăriile de exemplu.

Comparând România cu alte state europene

În comparație cu situația din Italia, Duță a lăudat siguranța publică din România, menționând că se simte în siguranță să iasă pe stradă seara și că autoritățile, inclusiv poliția, se implică activ în menținerea siguranței în școli. „Mă gândeam că în România nu există oraș în care să ies seara și să-mi fie teamă câtuși de puțin să circul”, a declarat realizatoarea. Totuși, ea a remarcat că România se confruntă cu fenomenul drogurilor, care a „scăpat de sub control”.

Alexandru Leuțu: „Nu mai știu dacă ne dorim o țară ca afară”

Comisar-șef Alexandru Leuțu de la Direcția Siguranța Școlară a Poliției Române a intervenit în discuție, subliniind că, deși România încă are multe de dezvoltat, evoluția nu poate fi ignorată: „Acum câțiva ani ne doream o țară ca afară, dar acum nu știu dacă sintagma mai este de actualitate”.

O critică la adresa standardelor impuse României de UE

Duță a concluzionat discuția exprimându-și dezamăgirea față de faptul că unele state europene, care se confruntă cu probleme de siguranță și criminalitate, impun României standarde dure pentru aderarea completă la Spațiul Schengen. „Tot aceste țări ne-au impus să nu intrăm în Schengen fiindcă suntem «la coada Europei». Mersi frumos, nu am nevoie să-mi fie frică să merg seara pe stradă”, a declarat jurnalista.