Deputatul Cristian-Tudor Băcanu a discutat într-o emisiune de la DC News TV despre frica profundă cu care se confruntă victimele traficului de persoane, subliniind că, adesea, acestea sunt prea speriate pentru a contacta autoritățile.

Victimele au o frică reală. S-ar putea ca de multe ori victima să ia legătura cu apropiații și să spună «Nu contactați autoritățile fiindcă mă omoară»”, a explicat el, argumentând că protejarea acestor victime este un domeniu în care România trebuie să își îmbunătățească capacitățile.

Controlul fizic și psihologic asupra victimelor

Băcanu a descris modul în care traficanții reușesc să controleze psihicul victimelor lor, folosind intimidarea și supravegherea constantă. El a împărtășit o experiență personală dintr-o vizită la Berlin, unde a observat direct dinamica dintre traficanți și victimele românce.

„Eu am făcut un exercițiu. În luna iunie am fost la Berlin și între două întâlniri, seara, m-am îmbrăcat sport, mi-am pus o glugă pe cap și m-am dus pe o stradă unde știam că există prostituție. Majoritatea erau românce și niciuna nu era fără un traficant român alături. O persoană păzită în modul acesta de traficanți nu are cum să sune”, a explicat deputatul, atrăgând atenția asupra realităților dure pe care le trăiesc aceste victime.

Cazuri izolate de salvare și nevoia de capacități instituționale

Deși au existat situații în care victimele au reușit să scape cerând ajutorul unor clienți, Băcanu subliniază că munca de combatere a traficului nu se poate realiza fără o infrastructură solidă.

„Pe mine de la nivel parlamentar mă preocupă să construim capacități instituționale. Eu nu pot să fac munca aceasta la firul ierbii pe care trebuie să o facă polițiștii, procurorii și asistența socială”, a explicat el.

Cooperare internațională pentru combaterea traficului de persoane

Deputatul a detaliat și eforturile recente de a atrage fonduri și expertiză din Statele Unite pentru a sprijini România în combaterea traficului de persoane.

În urma unei vizite la Washington, unde a avut întâlniri inclusiv cu Congresmenul republican Chris Smith, Băcanu a discutat posibilitatea unui parteneriat pentru a întări lupta împotriva acestui fenomen.

„Am avut o serie de întâlniri cu actori politici pe care să-i convingem că este necesară încheierea unui parteneriat cu Washingtonul, care nu poate fi realizat fără acordul statului român”, a concluzionat deputatul, subliniind importanța cooperării internaționale în acest domeniu.