Într-o nouă ediție a emisiunii „Culisele Justiției”, comisarul-șef Alexandru Leuțu, de la Direcția Siguranța Școlară a Poliției Române, a discutat despre siguranța în școli și despre pericolele ascunse din mediul online, care pot apărea la tot pasul.
Pericolele care pândesc pe internet
Alexandru Leuțu a subliniat importanța responsabilității pe care o avem ca adulți de a educa tinerii despre riscurile rețelelor sociale. El a atras atenția că în spatele unui profil online se poate ascunde un pericol real și că este esențial să fim alături de copii nu doar fizic, ci și emoțional, pentru a-i ajuta să navigheze în siguranță în lumea digitală.
„Este acest flagel, să spunem așa, și această tendință a noii generații de a folosi rețelele sociale. Dar este și responsabilitatea noastră, a adulților care suntem în proximitatea lor, a părinților, a tutorilor, de a le transmite și de a le spune care sunt riscurile, care sunt pericolele, pentru că, în spatele unui profil pe care îl găsim pe internet, se poate ascunde o persoană care dorește să ne facă rău – un posibil agresor sexual sau un posibil racolator pentru rețea de trafic de persoane.
Toate lucrurile acestea ar trebui spuse copiilor. Copiii înțeleg foarte bine, doar dacă noi le transmitem lucrurile astea, doar dacă noi suntem alături de ei, nu numai fizic, ci și din punct de vedere emoțional”, a spus Alexandru Leuțu la DC News TV.
Ce legătură există între internet şi traficul de persoane
Comisarul Alexandru Leuțu a avertizat că traficanții de persoane sunt extrem de abili în a câștiga încrederea victimelor, manipulându-le să creadă în promisiuni false. În multe cazuri, victimele cooperează de bunăvoie, fără să realizeze pericolul real care le pândește.
„În general, sunt suficient de versatili încât să-ți capteze încrederea. Practic, majoritatea acțiunilor din perspectiva traficului de persoane se bazează pe câștigarea încrederii victimei, făcând-o, într-o primă fază, să meargă de bunăvoie și să își închipuie diferite scenarii favorabile vieții ei. Doar că finalul este același”, a avertizat Leuțu.
„Vreau să discutăm, iată și de traficul de persoane. Cum stăm cu acest fenomen?”, a întrebat moderatoarea emisiunii.
„Structurile competente, și aici mă refer la structurile de combatere a criminalității organizate, desfășoară acțiuni în fiecare zi. Ele se concentrează pe destructurarea acestor grupuri infracționale care, după cum știm, exploatează atât din punct de vedere sexual, cât și din punct de vedere al muncii – am văzut de multe ori în spațiul public prezentate astfel de cazuri de sclavie modernă, așa cum sunt denumite.
După cum observăm, traficul de persoane îmbracă noi valențe, noi posibilități de manifestare. Însă, și structurile poliției sunt la datorie și își fac simțită prezența pentru destructurarea acestor grupuri.
Pe de altă parte, atât Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, cât și celelalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cel puțin în relația cu copiii, mergem să le spunem care sunt provocările din acest domeniu, care sunt modalitățile de racolare, tocmai pentru a preveni ca aceștia să cadă victime unui astfel de fenomen”, a răspuns comisarul.