În cea mai recentă ediție a emisiunii „DC Conducem” de la DC News TV, Titi Aur, expert în conducerea defensivă, a abordat o problemă importantă: pistele de biciclete sunt constant blocate de mașini parcate. 

E plin de mașini pe pistele de cicliști

Pistele de biciclete ar trebui să fie un spațiu sigur pentru cicliști, dar la noi sunt mereu blocate fie de mașini parcate, fie de pietoni neatenți. Din păcate, lipsa de educație rutieră și de respect pentru cei care merg pe bicicletă transformă aceste trasee în locuri greu de folosit. 

„În țările civilizate, șoferul este super atent. Nu se pune problema ca, pe pista de biciclete, șoferul să nu poată circula pentru că sunt mașini parcate. Vă dau un exemplu: la noi, pe Ștefan cel Mare, avem o pistă de biciclete pe trotuar – nu ai cum să mergi pe acolo. Nici oamenii care merg pe jos nu știu că, de fapt, pista de biciclete este pentru bicicliști.  

Mai mult, dacă trece unul cu bicicleta, îl înjură: «Ce vrei, mă? De ce mă împingi? Du-te! Ce cauți?». Dar e pistă de biciclete sau, cel puțin, așa e marcată, ca fiind pistă de biciclete. Adică, cultura noastră, educația noastră pentru circulația pe stradă este zero, este sub nivelul apei, sub nivelul pământului. Nu numai că nu facem prevenție, dar nici măcar nu facem acele lucruri normale: să rămână pista de biciclete, atât cât e, puțină, liberă. 

Vizavi de Spitalul de Urgență, mergând înspre Bucur Obor, pe trotuarul din dreapta, este o pistă de biciclete, marcată. Nu ai cum să mergi cu bicicleta pe acolo sau, dacă mergi, faci slalom printre oameni pe tot trotuarul, pentru că pista de biciclete e 50%, dacă nu mai mult, blocată de cetățenii care circulă sau chiar staționează pe ea. Ei nu știu asta, nu i-a învățat nimeni, nu cred că acele dungi și marcajul înseamnă ceva”, a punctat Titi Aur la DC News TV. 

O pistă de biciclete din Galați: ocolirea gheretei, sport local

„În Galați, când au apărut pistele de biciclete, una dintre ele, apropo de faptul că sunt blocate, trecea pe sub o gheretă. Deci, era trecerea de pietoni, pista de biciclete, iar după trecerea de pietoni era o gheretă. Ei bine, pista de biciclete trecea pe acolo. Ideea e că ghereta a fost pusă exact pe pistă. Deci, biciclistul probabil că trebuia să sape cumva, să treacă pe dedesubt”, a intervenit moderatorul emisiunii, oferind un exemplu. 

„Noi suntem rău, rău de tot cu tot ce înseamnă această cultură, această educație a deplasării pe stradă, nimic altceva. În calitate de pieton, biciclist, trotinetist e mai rău decât la șoferi. Șoferii noștri sunt needucați, sunt nepreventivi și fac multe accidente, dar măcar înțeleg despre ce este vorba în propoziție. Însă, cu ceilalți, este mult mai grav pentru că aceia nu înțeleg”, a adăugat Titi Aur.