Istoricul Lavinia Betea și avocatul Bogdan Bărbuceanu au discutat în platoul DC News TV despre procesul și execuția soților Ceaușescu, abordând totodată modul în care aceștia au fost supuși la tortură prin privarea de somn. 

Cum au fost „torturați” soții Ceauşescu?

Istoricul Lavinia Betea a povestit la DC News TV despre chinurile la care au fost supuși soții Ceaușescu înainte de execuție, în special prin privarea de somn, o metodă de tortură des folosită în regimul comunist. Ea a subliniat cât de șocată a fost să vadă cât de bine s-au prezentat aceștia la proces, în ciuda torturii îndurate. 

„După ce am aflat ce li s-a întâmplat în nopțile petrecute la Târgoviște și am revăzut procesul, pentru că acesta există pe YouTube, am fost de-a dreptul uluită: cum anume s-au prezentat într-o stare atât de bună, deși au fost supuși unei torturi, una foarte utilizată în regimul comunist, în principal de NKVD, în anchetele acelea staliniste – privarea de somn.  

Privarea de somn era metoda sigură pentru a-l face pe cel anchetat să recunoască tot ceea ce doreai. După 72-80 de ore de privare de somn se deblochează mecanismele conștientului, iar omul face orice pentru a fi lăsat să doarmă. Ei bine, asta li s-a întâmplat și lor. Cu o noapte înainte, au fost plimbați într-una, în sus și în jos, în acel tanc.  

Dar ce regie diabolică să ni-l arate, să-l filmeze exact în momentul în care coboară din tanc, cu căciula care-i cade pe ochi; aceasta cade jos, vrea s-o ridice… Am fost de-a dreptul șocată când am văzut ce rezistență formidabilă au avut”, a spus Lavinia Betea.  

Judecarea cuplului Ceauşescu: Magistrații „cu patru clase”

Aceasta a făcut o observație surprinzătoare despre procesul soților Ceaușescu, afirmând că, la o recitire a dialogurilor din acea perioadă, ai impresia că adevărații inculți nu erau Ceaușeștii, ci magistrații. 

„Și, culmea este că, dacă recitești astăzi toate acele dialoguri purtate în așa-zisul proces, ai senzația că magistrații aceia erau cei cu patru clase, nu Ceaușescu. Atât de mult caz se face de lipsa de cultură a lui Ceaușescu, iar când îi vezi pe oamenii aceia, înălțați magistrați militari la ranguri de generali, ce pot să spună, cum pot să vorbească…”, a continuat istoricul.  

„Nu am stat să iau bob cu bob tot ce s-a întâmplat, să-mi fac probleme de conștiință, dar Gică Popa și-a făcut probleme… Judecătorul s-a sinucis”, a intervenit jurnalistul Val Vâlcu.  

„Gică Popa mai avea o bilă neagră. El fusese președintele completului de judecată care l-a condamnat pe Mircea Răceanu la moarte în același an”, a punctat Lavinia Betea.