Într-o nouă ediție a emisiunii „Mi-Th Influencer”, moderatoarea Mirela Vescan și Cristina Groza, primul Maestru Feng Shui acreditat de IFSA, au discutat despre astrologia chineză, care se bazează pe calcule matematice și probabilități, nu pe predicții exacte. Au vorbit și despre influențele lunii septembrie – luna Cocoșului – care aduce energie, claritate și atenție la detalii.

Astrologia chineză: previziuni vs. calcule matematice

Astrologia chineză, spre deosebire de astrologia vestică, nu se bazează în mod direct pe stele sau constelații. În schimb, ea este mai mult axată pe ciclurile lunare, pe principiile calendarului chinezesc și pe elemente cosmologice și filosofice, precum Yin și Yang și cele cinci elemente (Apă, Lemn, Foc, Pământ și Metal). 

Departe de mitul predicțiilor sigure, astrologia chineză ne oferă mai degrabă o hartă a probabilităților – asemenea vremii, ea se bazează pe calcule matematice care ne ajută să înțelegem fluxurile energetice din viața noastră, fie că vorbim despre un an nou sau despre propria casă. 

„Ce-mi place la astrologia chineză este că nu se ghidează neapărat după astre. Chinezii sunt mai pragmatici, ei se ghidează după ciclurile planetare. Simplul fapt că soarele răsare dimineață de la est și apune la vest, este un ciclu. Avem ciclurile lunare, ciclurile solare. Faptul că Pământul face o rotație în jurul soarelui, iarăși este o ciclicitate pe care o folosim. Calendarul, în sine, reprezintă ciclicitate. (…)

Nimeni nu poate să facă previziuni exacte. De exemplu, într-un an de zile, când facem probabilități matematice pentru anul respectiv – evident, dacă spun «probabilități matematice», nimeni nu o să citească articolul; dacă scriu «previziuni astrologice, horoscop chinezesc», vor intra imediat. Așadar, trebuie să folosim câteodată și astfel de titluri bombastice pentru a atrage măcar publicul să citească despre ceea ce înseamnă adevărata astrologie chineză, care, ce-ți spune? Nu îți prezice viitorul, să ne înțelegem, nu este o prezicere, îți spune o probabilitate matematică, pentru că folosim calcule matematice”, a spus Cristina Groza la DC News TV.  

„Vă dau un exemplu: oricine se uită la starea vremii. În trecut, cum se făceau aceste previziuni meteorologice? Stăteau, se uitau pe cer, consultau animalele, da? Și în zilele noastre există caracatița Paul care face previziuni… Lumea se lua după aceste previziuni. Acum avem alte instrumente prin care măsurăm. Ei bine, Feng Shui-ul chiar are instrumente prin care se măsoară anumite lucruri, dar tot probabilități meteorologice le putem numi. Așa avem și noi probabilități energetice, atât în planul astrologiei chineze, cât și în planul energiilor dintr-o casă” 

Septembrie, luna Cocoșului în zodiacul chinezesc

În zodiacul chinezesc, luna septembrie este marcată de energia Cocoșului și de energia apei yin, cunoscută și ca „picătura chinezească”. Cocoșul este al zecelea semn și simbolizează punctualitatea, onestitatea și atenția la detalii. Persoanele născute în anul Cocoșului sunt considerate ambițioase, organizate și muncitoare, având o tendință naturală spre perfecționism.  

Cocoșul este asociat cu elementul metal, aducând un simț al disciplinei și clarității, dar și o personalitate puternică și hotărâtă. 

„Luna aceasta, suntem influențați atât de energia Cocoșului, cât și de energia apei yin (picătura chinezească). Cocoșul reprezintă o multitudine de lucruri: reprezintă toamna, luna septembrie și elementul metal, și tot ceea ce vine cu această influență. Le-au denumit în felul acesta pentru că chinezii au studiat foarte mult influențele acestor animale”, a explicat Groza.