În cea mai recentă ediție a emisiunii „DC Conducem”, Titi Aur, expert în conducere defensivă, a vorbit despre accidentul în care au fost implicați doi cascadori și un cameraman în timpul filmărilor pentru „Cursa”, producția lui Codin Maticiuc. 

Titi Aur, despre accidentul de pe platoul de filmare pentru „Cursa” 

Doi cascadori și un cameraman au fost răniți când una dintre mașini a lovit bordura care separă trotuarul de șosea, după ce a fost lovită din spate de cealaltă mașină, în timpul unei scene de urmărire. 

„Accidentele ar trebui să nu se întâmple. Ar trebui să nu existe accidente. Totuși, există două zone în care este «permis» să apară accidentul: o dată în motorsport, tot ce înseamnă raliu, circuit de viteză, gheață, asfalt, nu contează… orice fel de motorsport; înseamnă că îți asumi și încerci să mergi la limită. Încercând să mergi la limită, ai trecut puțin peste limită, atunci poate să apară accidentul, dar care în motorsport nu se numește accident, este ieșire în decor. Da, este asumată (…) Îți asumi să ajungi și în afara traseului. 

Al doilea domeniu este când vorbim de cascadori, de cascade… Unele cascade sunt gândite tocmai să ieși în decor, să faci, să te răstorni, din diverse motive, pentru a crea spectacol. Dar cascade se fac și pentru a face teste, se fac pentru a demonstra anumite lucruri; cascadele nu sunt numai în zona asta de cinematografie. Pot fi și în zona de cercetare, de testare (…). 

Se fac și demonstrații la limită (…) și, asumându-ți riscul ăsta, câteodată treci și în zona de accident. Ce s-a întâmplat la filmările pentru «Cursa» în București… practic, a fost totul într-o normalitate: s-a închis traseul, s-a făcut, s-a organizat… și s-a încercat o anumită fază de limită. Deci, acest accident din timpul filmărilor, din punctul meu de vedere, face parte din normalitate. A, nu trebuia să se întâmple. Da, a fost într-adevăr și cu victime, nu grave, dar a fost cu dus la spital. Dar face parte din riscul asumat”, a explicat Titi Aur la DC News TV. 

„Acest accident face parte din riscul asumat”

Potrivit expertului în conducere defensivă, accidentele fac parte din riscurile pe care cascadorii și le asumă în timpul filmărilor periculoase.  

Deși incidentul nu ar fi trebuit să aibă un astfel de deznodământ, expertul în conducere defensivă subliniază că astfel de situații sunt considerate normale în această meserie, iar pagubele materiale sunt deja luate în calcul. 

„Acest accident face parte din riscul asumat. Acolo nu-i cu proces-verbal, nu e cu cine-i vinovat. Și-au asumat. Cascadorii își asumă și riscul ăsta, chiar dacă acest accident nu trebuia să se termine așa.

Totul era în condiții de filmare și au fost, într-adevăr, trei persoane lovite, niște mașini lovite, pagubele materiale sunt asumate. Deci, din punctul meu de vedere, nu s-a întâmplat nimic deosebit; face parte din fișa postului”, a conchis Titi Aur.