În cadrul emisiunii „Ce se întâmplă?” de la DC News TV, Crin Antonescu, fost lider PNL, alături de moderatorul Răzvan Dumitrescu și analistul Bogdan Chirieac, au discutat despre alegerile din toamnă, dar și despre candidatul liberalilor la prezidenţiale, Nicolae Ciucă, care „pare să urmeze” exemplul președintelui Cehiei – și el general, și el autor de carte. 

După ce conducerea liberalilor a votat în unanimitate candidatura sa, Nicolae Ciucă a devenit oficial candidatul Partidului Național Liberal (PNL) la funcția supremă în stat.  

Ciucă pe urmele președintelui Cehiei: General, scriitor și… viitor președinte?

Într-o discuție animată la emisiunea „Ce se întâmplă?” de la DC News TV, Răzvan Dumitrescu a ridicat o întrebare interesantă: urmează Nicolae Ciucă modelul președintelui Cehiei, Petr Pavel, general și autor de carte? 

Crin Antonescu a declarat că, dincolo de uniforma militară, ceea ce va conta cu adevărat în ascensiunea lui Nicolae Ciucă pe scena politică românească este viziunea sa politică, care… „nu există”.

„Lămuriți-ne cu un lucru, sigur, dacă puteți. Am constatat o chestie care poate să fie o simplă coincidență, dar poate să nu fie. Domnul Ciucă e bun prieten cu președintele Cehiei, care-i general. Domnul președinte al Cehiei, înainte să ajungă președinte, a scris o carte despre cariera domniei sale. Consultantul pe care l-a avut domnul președinte al Cehiei este același pe care îl are domnul Ciucă, care și dânsul scrie o carte. Lan­sează coperta acum și ne-a spus că titlul nu e «Un ostaș în slujba țării», e doar «În slujba țării». Bun, devine o modă în Europa asta tensionată de războiul de la graniță, cu lideri, președinți, generali? Începem să preluăm moda?”, a întrebat Răzvan Dumitrescu. 

„Nu putem vorbi încă de o modă. Poate că, într-adevăr, contextul favorizează, dar, domnilor, George Washington, arhetipul președinției americane, a fost general. Președintele Eisenhower a fost general. Iulius Cezar a fost, cum era contextul în Roma, un mare, uriaș, poate cel mai mare om politic, dar care a avut valențe de general”, a spus fostul președinte al PNL. 

Generalul fără busolă politică? 

„Generali și generali, împrejurări și împrejurări. Eu am spus (…) nu știu dacă faptul de a fi fost general a fost determinant în alegerea președintelui Cehiei, dar noi suntem în România, în această situație, și nu contează aici decât orizontul, discursul și proiectul politic al domnului Nicolae Ciucă”, a adăugat Crin Antonescu.  

„Și care-i acela?”, a întrebat Dumitrescu. 

„Care-i acela? Că nu e, n-am altceva de zis”, a răspuns fostul președinte interimar al țării.  

Crin Antonescu, preocupat de viitorul României

În cadrul discuției, acesta și-a exprimat îngrijorarea legată nu doar de viitorul președinte al țării, ci și de soarta PNL, cel mai mare partid de dreapta din România care, după ani de provocări, riscă să își piardă direcția. 

„Ceea ce e pentru mine mai preocupant nu e cine anume iese, ci ce fel de președinte va avea România după 10 ca să nu zic 20 de ani de probleme și ce se va întâmpla, totuși, cu Partidul Național Liberal, oricum am da-o, unul dintre partidele mari, importante ale României”, a mai spus Crin Antonescu, cu o notă de îngrijorare.