În emisiunea „Miercurea Neagră” de la DC News TV, analistul politic Bogdan Chirieac și jurnalista Diana Tache au discutat despre candidatura lui Marcel Ciolacu la prezidențiale și șansele lui de a deveni noul președinte al României. 

Marcel Ciolacu a anunțat marți, 20 august, printr-un mesaj postat pe rețelele sociale, că a decis să candideze la Președinția României, după ce s-a „consultat cu românii, cu familia mea și cu colegii din partid”. 

Marcel Ciolacu „nu poate să piardă totul”

Cea mai recentă ediție a emisiunii „Miercurea Neagră” s-a concentrat pe candidatura lui Marcel Ciolacu la prezidențiale. Tache și-a exprimat îndoiala cu privire la șansele acestuia (și, implicit, ale partidului) de a câștiga, în timp ce Chirieac a adus un contraargument bazat pe un precedent istoric. 

„În continuare, nu înțeleg, nu-mi explic… În continuare, aștept ceva (…) pentru că nu cred, văzându-l eu pe domnul Ciolacu, în felul în care a rezistat mai mult decât eroic timp de cinci ani de zile, de când conduce Partidul Social Democrat, nu-l văd în stare să-și asume o execuție în lanț: pierzi prezidențialele, ca atare pierzi Guvernul, ca atare pierzi partidul, ș.a.m.d. Eu încă aștept să se întâmple ceva. Nu știu ce”, a spus jurnalista Diana Tache la DC News TV. 

„Eu merg pe următoarea previziune a domnului Ciuvică, care a spus că 99,9% nu va câștiga, ceea ce înseamnă că domnul Marcel Ciolacu va câștiga prezidențialele”, a intervenit Bogdan Chirieac. 

PSD-ul nu va câștiga președinția 

„În ultimii 20 de ani, lucrurile sunt setate în felul ăsta. Ca atare, n-am așteptări ca, în timpul vieții mele cel puțin, să văd PSD-ul câștigând președinția”, a spus Diana Tache.  

„Cu toată dragostea, în 2009 Mircea Geoană a câștigat alegerile”, a precizat Chirieac. 

„A fost președinte Mircea Geoană?”, a întrebat jurnalista Diana Tache. „Păi, dacă s-a apucat să țopăie în loc să numere voturile…”, a adăugat moderatorul emisiunii.  

Singura variantă în care Ciolacu poate să câștige 

„Pentru prima dată în 20 de ani, avem o situație nouă. Aveți PSD, aveți anti-PSD, care-i cam tot atât: în jur de 30% PSD-ul, în jur de 30% anti-PSD-ul, că sunt generos astăzi. Și aveți în jur de 30%, 25-27%, suveraniștii. Deci, în turul 2 vă intră Ciolacu, și să vedem: dacă vă intră cu un suveranist, atunci anti-PSD-ul mai degrabă votează PSD-ul decât suveraniștii”, a declarat Chirieac.

„Este singura variantă în care domnul Ciolacu poate să câștige”, a subliniat jurnalista Diana Tache.  

„Stați să o vedem și pe a doua”, a spus analistul politic, adăugând: „Ori intră cu anti-PDS-ul, domnul Ciucă, doamna Lasconi (…) Și ce vor vota suveraniștii? Vor vota cu USR-ul, care va susține candidatul anti-PSD, sau vor vota cu PSD-ul, de care sunt mai apropiați, decât cu PNL-ul?”. 

„Dvs. abordați foarte serios povestea asta. Ați uitat când PSD a câștigat alegerile, în 2020, și domnul Marcel Ciolacu, președinte și atunci al partidului, și-a cerut scuze la popor că a câștigat alegerile și l-a lăsat pe Iohannis să facă Guvern USR-PNL? Acum 3 ani și jumătate”, a conchis Tache.