Într-un interviu acordat la DC News TV, redactorul-șef al site-ului stiridiaspora.ro, Bogdan Bolojan, a discutat despre tendințele de vot ale românilor alături de Dănuț Saboanu, conațional stabilit în Italia de peste 30 de ani.

Votul de blam, favoritul românilor

Bolojan a adus în discuție un fenomen fenomen bine cunoscut legat de votul românilor atât din țară, cât și din diaspora. Acesta a remarcat că mulți români își exprimă votul mai degrabă pentru a sancționa un politician sau un partid decât pentru a sprijini un program politic concret.

„Românii nu se duc la vot când le place programul unui partid politic sau când le place un politician. Nu, ei mai degrabă merg să dea un vot de blam sau un vot împotrivă. De-a lungul timpului, au fost candidații PSD care nu au reușit să ajungă președinți tocmai din acest motiv,” a explicat Bolojan.

Tinerilor nu le pasă de procesul electoral

Dănuț Saboanu, un român stabilit în Italia de peste 30 de ani, a vorbit despre lipsa de implicare a tinerilor români din diaspora în viața politică în general, subliniind că cei sub 40 de ani nu participă activ în procesul electoral nici în Italia, nici în România.

„Tinerii și generația a doua nu s-au implicat. Generația a doua nu se implică nici la italieni la vot, nu mai vorbim de generația a doua de români care să meargă să voteze pentru un senator român. Nici măcar nu cunosc cine este,” a precizat el.

Șoșoacă și Lazarus în Parlamentul European. A fost tot o reacție împotriva clasei politice?

Saboanu a mai menționat că, în cazul alegerilor parlamentare din 1 Decembrie, ziua națională a României, prezența la vot ar putea fi afectată de numeroasele manifestații culturale, ceea ce ar putea reduce și mai mult participarea electoratului din diaspora:

„Tinerii noștri au nevoie de distracție. Din punctul meu de vedere de aceea a fost foarte slabă prezența. În plus, faptul că au fost alegeri europarlamentare a jucat un rol. Vă dați seama că la europarlamentare au fost alese persoane care nu ne cinstesc în modul cel mai frumos în fața comunității europene, dar cel puțin știm că face vâlvă, iar acele persoane au fost alese din punctul meu de vedere tot dintr-un vot de protest. Un vot de protest împotriva conducerii actuale din România.

Pentru majoritatea românilor din Italia, ziua de 1 Decembrie este ca o zi sfântă. Din cauza faptului că politicienii noștri au pus alegerile parlamentare în această zi nu știu câți vor fi prezenți. Pe 1 Decembrie sunt foarte multe manifestații culturale de Ziua României. În momentul în care ei se vor duce la aceste evenimente, le va fi greu să ajungă la alegeri. Atunci iarăși ne supărăm că lumea nu merge. Este aproape imposibil să ai trei duminici consecutive pentru vot”.