În cadrul emisiunii „Tradiții românești în diaspora”, moderată de Flaviu Predescu, Mirela Fanea, președinta Asociației La Femme Romaine, a vorbit despre promovarea românilor în Franța, atât prin intermediul unui grup de lectură, cât și prin produse tradiționale precum zacusca sau magiunul.  

Dezinteresul pentru lectură închide porțile unei asociații înființate de o româncă în Franța

În timpul discuției, Mirela a mărturisit că asociația pe care a fondat-o va fi închisă, în mare parte din cauza lipsei de interes a românilor din Franța pentru lectură.

În urma acelor șezători (de lectură – n.r.), am povestit și despre asociație, că vreau să deschid o asociație. Acolo am găsit pe cineva de la noi din Țara Oașului, care a fost de acord să facă asociația împreună cu mine. Pe urmă, am pornit pe drumul acesta, am mai organizat și alte șezători și am organizat și o lansare de carte cu asociația”, a spus Mirela Fanea la DC News TV.

„În ce an ați început?”, a întrebat moderatorul Flaviu Predescu.  

„În 2022”, a răspuns invitata acestuia, iar când moderatorul a remarcat că asociația prinde vechime și lucrurile merg din ce în ce mai bine, Mirela a adăugat: „Nu chiar. De fapt, am și dat anunțul că o să închid asociația, pentru că există și o lipsă de interes a românilor de acolo. Adică, cine mai este interesat de lectură? Eu mă axez mai mult pe lectura în limba română. (…) Eu stau într-un sat unde comunitatea de români este foarte mare. Și eu am crezut că o să fie un avantaj, dar, din păcate…”. 

Made in Romania Box, o cutie de promovare a țării noastre

În emisiune, invitata a spus că își dorește să se întoarcă în România și să înceapă o afacere în Țara Oașului, unde locuiește, o zonă cu potențial turistic. 

„De fapt, am vrut să mă întorc de mulți ani, de când avea fiica mea cea mare 3 ani și a intrat la grădiniță. De atunci m-a luat dorul să mă întorc acasă. Acum are 17 ani și eu încă nu m-am întors. În vara anului trecut, am vrut să ma înscriu să fac un master în turism (…) ca să ajung mai rapid acolo unde îmi doresc și am ajuns, din greșeală, să studiez etnologia”, a dezvăluit Mirela.  

„Mai povestiți-ne despre această cutie cu tot felul de lucruri bune care țin de simbolistica și tradiția românească. Practic, ce conține cutia?”, a întrebat moderatorul.  

„E partea de gastronomie: avem produse românești de sezon – zacuscă, magiun și miere – produse care țin mai mult timp; e partea de hand-made și partea de ceramică”, a răspuns Mirela Fanea.