Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat în cadrul unei intervenții la Antena 3 CNN strategia electorală a candidatului independent Mircea Geoană, subliniind că noul partid creat recent este o mișcare inteligentă.

„Se vorbește deja printre colegii mei că s-ar dori un partid. Unii vor să participe la alegeri şi nu este exclus să se nască în chiar în câteva zile un astfel de partid care să aibă prezență, o pondere semnificativă în Parlament, şi care să-l ajute pe Mircea Geoană să obțină și semnăturile necesare, dar și să-i păzească voturile”, a fost mesajul profesorului Dumitru Borțun citat de postul de televiziune.

Chirieac a evidențiat însă provocările majore cu care se confruntă noua formațiune politică în a-și construi o prezență solidă în teritoriu într-un timp relativ scurt până la primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024.

O mișcare inteligentă…

„Partidul acesta nou creat nu-l încurcă pe Mircea Geoană, numai că partidul respectiv, despre care înțeleg că are niște distinși parlamentari, mai trebuie să aibă oameni adevărați în teritoriu și în secțiile de vot. În treacăt fie spus este o mișcare electorală foarte inteligentă a candidatului Mircea Geoană.

Legal va putea să aibă oameni în secțiile de vot, dar problema este că sunt 20.000 de secții de vot. Îți trebuie oameni mulți, este foarte important acest lucru. Partidul nu se anunță doar la centru, el trebuie să aibă structuri în teritoriu care să coordoneze, să meargă din casă în casă”, a transmis analistul Bogdan Chirieac în intervenția sa de la Antena 3 CNN.

…dar riscantă

El a menționat că, în primul tur de scrutin, candidații susținuți de partide puternice au un avantaj clar. „În turul al doilea este altceva, acolo personalitățile care intră în cursă au ultimul cuvânt,” a adăugat analistul, subliniind că noul partid va avea nevoie de timp, fonduri și muncă intensă pentru a se impune pe scena politică.

Chirieac a concluzionat că, deși ideea de a crea un nou partid este o mișcare electorală inteligentă, a ridica un partid funcțional în doar două luni este o sarcină extrem de dificilă:

„Fundamental, noul partid creat nu-l încurcă pe Mircea Geoană. Parlamentarii care au intrat în acest partid cred că au șansă bună de a face pragul de 5%. Ideea este că trebuie popularizat ca să ajungă în presa mainstream, să invadeze onlineul, să fie prezent în sate și orașe. Toate acestea înseamnă fonduri, timp, foarte multă muncă. A ridica un partid în doar două luni este destul de puțin probabil”.