În cadrul emisiunii sale la DC News TV, jurnalistul Val Vâlcu a discutat cu Florinela Georgescu, director executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), despre prognoza meteo pentru toamna care urmează și impactul încălzirii globale asupra fenomenelor meteorologice extreme.

Val Vâlcu a întrebat dacă toamna va fi caldă, în linie cu vara fierbinte recent încheiată, sau dacă temperaturile vor scădea semnificativ.

Temperaturi peste medie în septembrie

Florinela Georgescu a răspuns că, cel puțin pentru luna septembrie, se preconizează temperaturi peste medie, cu o săptămână mult mai caldă decât normalul în special în partea de vest a țării.

„Eu sper din suflet să nu se întâmple și anul acesta ceea ce s-a întâmplat în alți ani cu o vară prelungită în septembrie – să se încheie sezonul la mare înainte de a se încheia vremea bună de plajă,” a adăugat Georgescu.

Cum influențează vremea temperatura mărilor

Vâlcu a subliniat și impactul încălzirii globale, menționând că apa Mediteranei a atins 30 de grade Celsius, ceea ce a fost considerat o „catastrofă”. El a dat exemplul unei furtuni violente care a răsturnat un iaht, eveniment atribuit încălzirii extreme a apei.

Georgescu a confirmat că astfel de temperaturi ridicate ale apei mării pot genera fenomene severe, amintind că recent a fost observată o trombă pe litoralul românesc al Mării Negre:

„Așa este, vorbim de temperaturi foarte ridicate. S-a întâmplat deja și în Marea Neagră, recent au existat martori ai unei trombe pe litoralul nostru. Deasupra mării le numim trombe, iar generarea lor este condiționată de temperatura apei mării.

Este sezonul pentru așa ceva pentru că marea are o inerție termică mare. Primăvara se încălzește mai greu, iar toamna este mai caldă decât în zona literală, mai ales în cursul serii sau al nopților. Astfel se creează toate condițiile pentru fenomene severe.

Am înțeles că ambarcațiunea de care pomeneați a fost răsturnată noaptea. Tocmai pentru că venea după o zi foarte caldă, instabilitatea atmosferică a favorizat generarea unei furtuni extreme aș spune”.