În cadrul emisiunii „Miercurea Neagră” de la DC News TV, jurnalistul Bogdan Chirieac și Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice, au discutat despre candidatura lui Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale.

Marcel Ciolacu a anunțat marți, într-un mesaj publicat pe rețelele sociale, că a decis să candideze la Președinția României, după ce s-a „consultat cu românii, cu familia mea și cu colegii din partid”. „Țara are nevoie de un președinte căruia îi pasă de toți românii”, a susținut președintele PSD. 

Predicția care a făcut furori: 99,9% va pierde dacă va candida 

Președintele PSD și premierul Marcel Ciolacu și-a anunțat oficial marți, 20 august, candidatura la alegerile prezidențiale din toamnă, după ce, cu câteva ore înainte, a făcut un anunț similar printr-un mesaj audio intern adresat colegilor din partid. 

Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice (GIP), a făcut previziuni privind șansele lui Ciolacu la alegerile prezidențiale, subliniind că „dacă va candida, 99% pierde; și dacă se întâmplă acel 1% să câștige, totuși, sută-n mie, PSD-ul nu dă prim-ministru cât e Ciolacu la Cotroceni”.

„E atât de tembelă candidatura, încât eu cred că se va schimba. Sau poate să fie o manevră pe care nu o văd eu acum. Dar, m-aș mira să fie o manevră. (…) Eu susțin că este foarte posibil să se schimbe lucrurile. Cum s-au schimbat și la primărie”, a spus Ciuvică în platoul DC News TV. 

„A citit de pe un prompter două sau trei texte, ca un elev la corigență”

Într-o analiză critică privind anunțul candidaturii lui Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale, Mugur Ciuvică a comentat modul în care liderul PSD și-a prezentat intențiile. 

„Sunt două mari posibilități în ceea ce-l privește pe Ciolacu. Ați văzut cum și-a lansat ieri (20 august – n.r.) candidatura… A citit de pe un prompter două sau trei texte. Păreau texte scrise la corigență, la gimnaziu. El le-a citit ca un elev la corigență, la examen. I-a făcut cineva textul acesta în ultimul moment, așa, pe genunchi. O fi primit vreun SMS în sensul acesta”, a declarat președintele GIP. 

Potrivit lui, candidatura lui Ciolacu la alegerile prezidențiale nu a fost ceva previzibil.  

„Dacă era evident, spunea: «Da, o să candidez cu siguranță». Nu: «Stați așa, că trebuie să mă gândesc. Poate băgăm și un independent…». A doua posibilitate, pe care eu o consider foarte valabilă, este să i se fi umflat și lui capul, după modelul Ponta”, a precizat Mugur Ciuvică. 

Mesajul postat de Marcel Ciolacu pe rețelele sociale 

Marcel Ciolacu și-a anunțat oficial candidatura la prezidențiale pe rețelele sociale.  

„Am decis astăzi să candidez pentru funcția de președinte al României! Le voi cere colegilor mei, la Congresul PSD din 24 august, să îmi ofere, prin votul lor, onoarea de a lupta pentru toți cei care, în ultimii 20 de ani, nu s-au simțit reprezentați, nu s-au simțit auziți și care și-au pierdut speranța într-un Președinte al TUTUROR, care să se bată pentru drepturile întregii societăți!”, a transmis președintele PSD pe Facebook.