Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), este invitatul jurnalistului Val Vâlcu la DC NEWS.

Printre principalele teme de discuție se numără:

Poziția oficială a COPAC față de scandalul de la Pantelimon;

Când ar trebui deconectați pacienții de la aparate;

A fost în interesul public dezbaterea despre Spitalul Pantelimon?

De ce nu există listă de așteptare;

Cine nu primește tratament în România.

Radu Gănescu este președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afectiuni Cronice din România (COPAC), este un pacient și președinte al Asociației Persoanelor cu Talasemie Majoră din România și un activist puternic în apărarea drepturilor pacienților cu boli cronice.

În anul 2016, Radu Gănescu a fost ales trezorier al European Pacient Forum iar începând cu anul 2018 a fost ales vicepreședinte.

Misiunea COPAC este de a sprijini pacienţii şi organizaţiile de pacienţi să acţioneze unitar şi eficient pentru apărarea şi promovarea drepturilor pacienţilor.

În 2006 mai multe organizaţii de pacienţi s-au reunit pentru o consultare cu Ministerul Sănătăţii. În acel moment, un secretar de stat a recomandat asociaţiilor de pacienţi să se unească într-o coaliţie. Această idee a fost reţinută de participanţi care au purtat mai multe discuţii în acest sens, iar în 18 aprilie 2008 a fost stabilită o întâlnire pentru a pune bazele coaliţiei. (…) Astfel a luat naştere asociația Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România – COPAC în 2008, ca organizaţie ce are ca scop promovarea şi protejarea drepturile pacienţilor cu boli cronice.

De atunci, COPAC a încercat să crească organizaţia, odată cu mişcarea pacienţilor, să militeze pentru drepturile pacienţilor. Scopul coaliţiei, reunită într-o formulă unică în Europa, este apărarea drepturilor pacienţilor atunci când sunt încălcate, atunci când se elaborează o lege sau un act normativ care le afectează interesele.

Emisiunea va fi transmisă pe DC News, DC News TV, DC Medical, dar şi pe paginile de Facebook şi Youtube ale DC News, joi, 22 august 2024, de la ora 10:00