Într-un interviu acordat DC News, Ada Lupu Hausvater, directoarea Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, oraș desemnat Capitală Europeană a Culturii în 2023, a discutat despre teatru ca o formă esențială a vieții, dar și despre provocările cu care se confruntă facultățile de teatru și universitățile care pregătesc actori, regizori și scenografi pentru un loc de muncă „din ce în ce mai greu de găsit”.  

Tot mai puține locuri de muncă pentru absolvenții facultăților de actorie 

Teatrul joacă un rol esențial în viața culturală, iar provocările cu care se confruntă tinerii absolvenți de teatru în găsirea unui loc de muncă devin din ce în ce mai mari. Astfel, se impune o colaborare strânsă între teatre și facultăți, care să se implice activ în formarea și dezvoltarea tinerilor artiști, a punctat directoarea Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara la DC News TV. 

„Teatrele ar trebui să fie alături de facultăți și facultățile alături de teatre. Ar trebui să lucreze și să dezvolte împreună, nu bifând niște răspunsuri, ci implicându-se real în dezvoltarea tinerilor. Sunt tineri foarte bune. Teatrele au nevoie. Instituțiile publice au nevoie. Și, în momentul în care aceștia sunt fericiți, societatea simte din toate punctele de vedere”, a spus Ada Lupu Hausvate.  

Importanța încurajării investițiilor private în sectorul cultural

Gazda emisiunii a remarcat că, deși actorii și regizorii din trecut sunt onorați în țară, cei din prezent „nu prea au unde juca”. La rândul ei, Ada Lupu Hausvater a subliniat importanța sprijinirii investițiilor private în cultură, spunând că sunt necesare măsuri legislative clare și transparente care să facă acest lucru posibil.  

„Cei din companiile private ar trebui încurajați, și din punct de vedere legislativ, să investească în cultură. Iarăși mă întorc la Ministerul Culturii și mă întorc la nivel de minister – Ministerul Finanțelor – pentru a găsi acea formulă prin care marile companii să investească, real și transparent, în cultură. Ar putea construi o sală, ar putea face dotări…”, a afirmat Hausvate, care conduce Teatrul Național din Timișoara de 18 ani.