Industria îngrijirii animalelor de companie se confruntă cu diverse provocări, iar vopsirea cățeilor este un subiect controversat în mediul online. Tudor-Tim Ionescu este moderatorul emisiunii DC Anima de la DC News TV și a invitat-o pe Vanesa Pîrvulețu, renumit groomer din Craiova, pentru a dezbate pe larg această temă.

„Există trendurile pe care le-am discutat, dar există și alte provocări la care trebuie să faci față. Unii oameni sunt de părere că un câine nu prea mai arată și nu prea se mai simte a câine odată ce este vopsit”, a spus Ionescu, care nu este în favoarea vopsirii cățeilor, spunând că n-ar face niciodată asta companionului său.

Să parfumezi un câine sau nu?

În replică, Vanesa Pîrvulețu a explicat că percepția câinilor asupra lor înșiși ar fi afectată de vopsire. „După cum bine știi, cățeii nu se recunosc în oglindă, ei se recunosc după miros, iar vopseaua nu le ia mirosul de câine. La fel se spune despre parfumare, dar încă din 2000 sunt făcute parfumuri pentru animăluțe”, a explicat Pîrvulețu.

Ionescu a oferit un punct de vedere istoric, menționând că relația dintre câini și oameni durează de peste 30.000 de ani, mult mai mult decât perioada de la apariția parfumurilor pentru animăluțe.

„Lăsând glumele la o parte, în momentul în care îi schimbi mirosul câinelui, este ca și cum aș lăsa un om fără păr și nu se mai simte bine în pielea sa. Când vine vorba de vopsit, nu sunt neapărat pro-vopsit, dar atât timp cât se respectă regulile…”, a adăugat moderatorul.

Reguli importante de respectat pentru vopsire

Vanesa Pîrvulețu a subliniat că, deși nu există spray-uri pentru animăluțe disponibile pe piața locală, este important ca vopseaua utilizată să fie testată și sigură. „Eu personal nu am folosit niciodată, însă nici nu recomand nici creta, nici spray-urile. Consider că vopseaua care este testată de producători trebuie folosită exclusiv”, a spus ea.

În continuare, Ionescu a întrebat despre miturile legate de activitatea de groomer. Pîrvulețu a menționat că una dintre cele mai mari concepții greșite este că animalele sunt chinuite în acest proces. „Sunt păreri pro și contra, iar majoritatea care sunt contra consideră că exploatăm cățeii pentru plăcerea noastră umană. Adică îi colorăm să ne placă nouă, lucru care este adevărat, dar nu în acest sens”, a adăugat groomer-ul.

Câinii trebuie totuși îngrijiți și dresați

Ionescu a concluzionat că preferă să vadă un câine bine îngrijit, chiar și vopsit, decât unul neglijat. „Și eu sunt de acord că prefer să văd un câine educat, îngrijit și chiar vopsit decât să văd un cățel care ajunge în halul acesta la voi”, a spus el.