În emisiunea #Rezist de la DC News TV, moderată de Oana Stănciulescu, s-a discutat despre cheltuielile uriașe ale partidelor politice în perioada pre-electorală.
Jurnalista a remarcat că sumele alocate campaniilor electorale sunt tot mai mari și că banii pe panourile publicitare, care costă milioane de euro, ar putea fi folosiți mult mai util în alte domenii.
S-a umplut România de afișe cu politicieni
„Sunt niște sume enorme care ajung la partide și care tot cresc, care tot se indexează. Nici nu a început campania electorală, mai avem 2-3 luni până la alegeri, dar dacă mergi pe orice drum vezi panouri care costă milioane de euro, bani care puteau fi folosiți cu mult mai multă eficiență în altă parte. Nu ar trebui amendată cumva formula de calcul”, a întrebat Stănciulescu.
Cum este să candidezi independent împotriva „mamuților”
Europarlamentarul independent Vlad Gheorghe a răspuns, subliniind dificultățile cu care se confruntă un candidat independent în România din punct de vedere financiar și logistic:
„Eu m-am descurcat cu un buget undeva la 17.000-18.000 de euro strict în perioada aceea de campanie. Am cheltuit alți bani bineînțeles și în precampanie. Este extrem de greu să fii independent în România din punct de vedere al bugetului și logisticii”.
Gheorghe: Sume absolut nesimțite
El a criticat sumele enorme cheltuite de partidele politice, calificându-le drept „absolut nesimțite”. Gheorghe a recunoscut că este normal ca statul să susțină organizarea partidelor pentru a preveni influențele oligarhice, dar a adăugat că aceste cheltuieli au scăpat de sub control.
„Sumele sunt absolut nesimțite, fără niciun fel de îndoială. Au scăpat de sub control de când cele mai mari partide din România și-au dat mâna, de când șoarecele și pisica sunt prieteni și lucrează împreună”, a explicat el. Gheorghe a subliniat necesitatea unei reglementări mai stricte a cheltuielilor partidelor politice pentru a asigura o concurență echitabilă și pentru a preveni risipa de fonduri publice.
Câți bani plătim de la buget pentru partide
În anul electoral 2024, partidele politice din România au primit suma record de 314 milioane de lei din bugetul de stat. Vorbim de cea mai mare alocare financiară din istoria finanțării publice a partidelor în România, depășind precedentul record de 258 de milioane de lei. Alocarea bugetară s-a împărțit între principalele cinci partide politice.
Din aceste fonduri, o mare parte este destinată cheltuielilor de publicitate. Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) au fost printre cei mai mari beneficiari în 2023, cu cheltuieli de 62,08 milioane de lei și, respectiv, 50,45 milioane de lei.
Aceste sume sunt destinate în principal pentru promovare prin diverse canale media, iar creșterea subvențiilor a stârnit controverse în contextul măsurilor de austeritate impuse în alte sectoare bugetare.