În emisiunea DC Edu de la DC News TV, moderată de prof. univ. dr. Sorin Ivan, prof. univ. dr. Dumitru Borțun a discutat despre beneficiile globalizării și diversității, insistând că conceptul nu este unul negativ.
Avantajul copiilor bilingvi într-o lume interconectată
Profesorul Borțun a evidențiat că în ciuda percepțiilor negative ale multora, globalizarea aduce avantaje semnificative, mai ales pentru cei capabili să se adapteze și să utilizeze diversitatea culturală și lingvistică. El a susținut că globalizarea nu este o invenție ideologică, ci un proces istoric inevitabil și necesar pentru progresul umanității.
„S-ar putea să asistăm de pildă ca copiii din familiile mixte, care sunt bilingvi de mici, să fie mai performanți. Studiile arată că sunt mai performanți la școală”, a transmis prof. univ. dr. Dumitru Borțun. „S-ar putea ca ei să fie oamenii viitorului pentru că, în contextul globalizării, omul multicultural și multilingvistic va fi mai util și chiar necesar, de exemplu în negocierile internaționale”.
Prof. Ivan: Văd efectele pozitive
Gazda emisiunii, prof. univ. dr. Sorin Ivan, a fost de acord cu perspectiva pozitivă asupra globalizării și diversității: „De acord. Eu văd globalizarea și diversitatea din perspectiva posibilelor efecte pozitive”.
Profesorul Borțun a continuat ideea, asemănându-i pe negaționiști cu struții care bagă capul în pământ când apare un pericol:
„Bine faceți și vă felicit pentru asta. Sunteți printre oamenii lucizi ai acestei lumi pentru că mare parte din oameni o văd urât, imorală și nedreaptă. Sunt oameni care nu pot ține pasul cu fenomenul, sunt oameni care au pierdut în urma globalizării, sunt oameni care atunci când nu înțeleg un lucru îl resping. Sunt și unii care pur și simplu gândesc ca struțul, care când vede un prădător, în loc să fugă bagă capul în nisip crezând că dacă nu-l vede, scapă de pericol.
Struțul are totuși un creier mic, noi ce facem ca oameni? Vedem globalizarea, nu ne place și spunem că nu există și că este o invenție ideologică. Este fals! Trebuie să acceptăm că există, nu ne obligă nimeni să ne placă sau să nu ne placă, să învățăm și să mergem în pas cu vremea. Trebuie să-i înțelegem mecanismele și să le folosim în interesul țării noastre. Acela este adevăratul patriot”.
Respingerea globalizării înseamnă să-ți pui singur bețe în roate
Prof. Borțun a explicat că globalizarea este parte a unui proces mai mare de universalizare a istoriei, un fenomen care a început odată cu formarea primelor triburi și care continuă să evolueze spre o comunitate globală.
„Este vorba despre o logică transistorică care se numește universalizarea istoriei care a început când primele ginte au format un trib, apoi triburile au format popoare, popoarele au format state, iar națiunile formează o comunitate globală, statul global cu care am început.
Trebuie să știm istorie și istoria civilizație. Dacă nu știm, spunem că este invenție evreiască și nu ne trebuie, apoi facem pe campionii suveranității, spunând că patriotul respinge globalizarea. Ceea ce înseamnă să-ți distrugi interesele naționale, pentru că interesul tău național este să-ți găsești un loc cât mai bun sub soarele globalizării”, a conchis Borțun.