Europarlamentarul independent Vlad Gheorghe a discutat la emisiunea #Rezist de la DC News TV, moderată de Oana Stănciulescu, despre comparațiile între intervențiile forțelor de ordine din România și cele din alte țări europene în timpul protestelor.

Stănciulescu a adus în discuție protestele din 10 august 2018 și reacțiile forțelor de ordine, întrebând dacă se pot face comparații cu alte situații similare din Europa, cum ar fi protestele Vestelor Galbene din Franța:

„Ai fost europarlamentar, ai fost prin multe țării și cunoști multe. Cei care au fost împotriva protestelor din 10 august au arătat cum au acționat forțele de ordine din alte țări din Europa unde s-a protestat. Tot timpul când se depuneau plângeri în justiție, se venea cu imagini de cum acționează forțele de ordine în țări respectabile. Se pot face comparații?”.

În Europa există răspundere

Gheorghe a subliniat că în Europa, forțele de ordine sunt responsabile pentru acțiunile lor, indiferent de contextul protestelor.

„Nu există forțe de ordine în Europa care să nu răspundă pentru ceea ce fac, fie că vorbim despre Vestele Galbene, fie că vorbim de ce se întâmplă acum în Marea Britanie. Vedem niște ciocniri extrem de violente, cele mai mari din ultimii 10 ani, între extremiștii de dreapta și contramanifestanți. Cumva, forțele de ordine au încercat să prevină violențele, dar nu există situația în care nu sunt documentate violențele de ambele părți – atât ale cetățenilor, cât și ale forțelor de ordine”, a explicat Gheorghe.

El a dat exemplul incidentului în care bodyguardul președintelui Emmanuel Macron a fost înregistrat lovind un protestatar și a fost concediat imediat, fără protecție din partea autorităților. „A zburat instant. Nu există discuții acolo, nu a fost protejat de nimeni. Ceea ce se întâmplă în România este unic”, a adăugat europarlamentarul, sugerând că în România lipsesc mecanismele de responsabilizare similare celor din alte țări europene.

Vlad Gheorghe, în Piața Victoriei cu copilul, soția și bunicii

Stănciulescu a amintit că protestele din 10 august au inclus participanți de toate vârstele, inclusiv copii și vârstnici, care desenau cu creta pe asfalt și participau pașnic la demonstrație. Ea a menționat că părinții care și-au adus copiii la protest fost amenințați cu sancțiuni.

Gheorghe a susținut că și copilul său a fost prezent la protest și că este important să-i educăm pe copii în spiritul valorilor civice și al dialogului pașnic:

„În regulă, să fim sancționați că-i educăm că trebuie să avem o țară civilizată, să nu-i învățăm să meargă să se bată, ci să vină de mână cu părinții și cu bunicii, ca în cazul meu, să aibă o discuție civică, cetățenească. Discutam, eram toți români, toți oameni, nu a venit nimeni la bătaie sau la scandal. (…) Deraiasem de la valorile noastre”.