Israelul are propriul plan de apărare, iar acest lucru este crucial în contextul conflictelor din Orientul Mijlociu, a declarat Bogdan Chirieac într-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN de luni dimineață.

„Am văzut cât de departe este pacea în Orientul Mijlociu. Arabia Saudită, probabil cel mai puternic stat din regiune, vrea dezvoltare, vrea prosperitate, vrea trecerea în secolul XXI cu toate proiectele pe care le realizează acolo. Faptul că o parte importantă a lumii arabe se ridică fiindcă ucigașul de copii a fost lichidat de către armata israeliană arată că nu există niciun fel de fundament real pentru pace”, a afirmat Chirieac.

Discuțiile de pace sunt iluzorii în acest moment

Analistul a subliniat că discuțiile despre pace sunt iluzorii în contextul reconstituirii Hamas și a riscului de reeditare a atacurilor similare celor din 7 octombrie.

Chirieac a continuat prin a spune că Israelul, pregătit de mulți ani pentru astfel de conflicte, va putea face față unui atac multi-direcțional, dar consecințele pe plan mondial nu vor întârzia să apară:

„Ideea este că toată lumea va trage ponoasele acestui război. Bursele din Asia s-au prăbușit azi-noapte, există efect de contagiune în Europa deocamdată, să vedem și deschiderea pe bursele americane după ora 15:00. Teoretic, lumea se teme de o recesiune în SUA. Eu cred că și războiul din Orientul Mijlociu are un rol important”.

Și deși prețul petrolului a scăzut momentan, situația ar putea să se schimbe odată cu intensificarea conflictului.

Schimbările din SUA influențează masiv la rândul său

Analistul Bogdan Chirieac a făcut referire și la schimbările politice din SUA, care influențează și situația din Orientul Mijlociu.

„Toată lumea este altfel de când Joe Biden a anunțat că nu mai candidează pentru al doilea mandat, inclusiv Israelul. Pe de altă parte, Statele Unite au anunțat că vor fi ferm de partea Israelului. De altfel forțele americane sunt în Mediterană în acest moment pentru a descuraja Iranul”, a explicat el. Jurnalistul a subliniat că prezența a două portavioane americane în regiune a avut un efect de descurajare asupra Iranului.

Situația este dificilă și în context domestic pentru Iran

Situația internă din Iran, caracterizată de nemulțumirea populației față de teocrație și de revolte reprimate brutal, complică și mai mult contextul regional. „Nici destabilizarea produsă de un război nu este în favoarea Ayatollahului Khamenei. Presa occidentală indică un risc de sinucidere pentru regimul teocratic din Iran pentru răzbunarea liderului Hamas”, a conchis Chirieac, concluzionând că Israelul, o națiune care luptă pentru „existența sa fizică”, va rezista oricărui război.