În emisiunea „Ce se întâmplă?” de la DC News TV, moderată de jurnalistul Răzvan Dumitrescu, s-a discutat la final despre implicațiile unui posibil război la care să participe și România. Invitatul săptămânii a fost sociologul Mirel Palada care a anunțat că nu merge pe front să-și apere țara.

Situația din Ucraina, tot mai îngrijorătoare

Răzvan Dumitrescu a deschis discuția cu o observație despre președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski: „Zelenski deja și-ar dori să se pună la masa negocierilor. Ți-a plăcut? Mie nu mi-a plăcut, fiindcă e rău, înseamnă că situația este foarte nasoală”.

Sociologul Mirel Palada a avut o reacție diferită: „A fost genială, mi-a plăcut. Și ce dacă se apropie de granițele noastre? Nu i-am mai avut o dată până acum?”. Dumitrescu a răspuns rapid explicând magnitudinea unui astfel de pericol: „I-ai mai avut, dar în momentul în care se apropie poate zic «Dacă tot ne-am apropiat prin luptă, haide să continuăm»”.

Dumitrescu, râs nervos la ideea că va lupta pe front

Palada a continuat cu o notă ironică: „Da, și? Nu cumpărăm noi armament? Nu avem noi militari harnici, pricepuți, viteji, curajoși? Să-și facă treaba!”.

Această remarcă a stârnit un râs nervos din partea lui Dumitrescu, care a comentat: „Ne ia pe front!” Palada a răspuns, amuzat: „Poate pe tine… pe mine nu!”.

Jurnalistul a punctat: „Normal, până la 65 de ani sunt luați ofițerii, asta-i viața”, la care Palada a răspuns: „Eu sunt sociolog, am probleme, n-am cum. Pe voi să vă ia. Să vă duceți, să vă ia și să vă împuște pe toți. Sunt foarte vesel, abia aștept să văd cum face față armata română unei astfel de chestii”.

La cât e pauza de masă în război?

„Noi am făcut la termen redus armata, ne-au mai chemat la trei convocări după facultate și ne-au dat grad de ofițer. Oricum aveai șansa să termini cel puțin sergent major după 9 luni, la prima convocare erai deja sublocotenent, la a doua erai lejer locotenent, la a treia puteai să fii locotenent major sau, dacă o făceai după Revoluție înainte să se oprească stagiul militar obligatoriu și se desființase locotenentul major, te făceai direct căpitan. Ești calificabil pentru linia 1,5 ca să spun așa.

Sunt și bancurile alea cu Bulă la război. Vine comandantul, le ține un discurs înflăcărat: Ostașii mei, vom lupta până la unu! La care Bulă întreabă timid: Nu vă supărați, la unu și jumătate avem pauză de masă?”, a conchis jurnalistul Răzvan Dumitrescu.