În cadrul emisiunii „Ultrapsihologie” de la DC News TV, moderată de Ramona A. Dumitru, psihoterapeutul Horia Ungurean a discutat despre importanța planificării vacanțelor și cum organizarea poate preveni stresul și conflictele.

Planificarea pentru o vacanță reușită

Horia Ungurean a subliniat importanța planificării detaliate pentru a satisface toate gusturile și nevoile:

„Oamenii ar trebui să-și planifice puțin înainte ceea ce vor să facă și să împace toate gusturile. Dacă mergem la mare și avem copii, nu ar trebui să alegem prețul mai mic dacă lipsesc locurile de joacă. Dacă ne place adrenalina, poate există acolo posibilitatea de a ne-o consuma printr-un sport mai extrem. Toate aceste lucruri trebuie luate în considerare.”

Flexibilitatea și pregătirea emoțională

Ungurean a discutat și despre importanța flexibilității și pregătirii emoționale atunci când planurile nu decurg conform așteptărilor:

„În schimb cunosc foarte puțini oameni care s-au urcat în mașină și spun «Vedem acolo ce se întâmplă». Cel care ia o astfel de decizie trebuie să fie foarte pregătit și relaxat din punct de vedere emoțional, ca atunci când cei din jur se agită, el să spună «Nu-i nicio problemă, stați liniștiți, o să găsim soluție».

Este greu să faci acest lucru, pentru că de fiecare dată când apar lipsuri se intră în panică. Odată cum s-a intrat în panică, fiecare reacționează cum știe el mai bine, dar nu într-un mod în care ar rezolva problema. Există această impresie că dacă te agiți, dacă țipi, dacă vorbești mai tare, dacă acuzi și scoți pe altul vinovat, atunci te simți mai bine. Dar lucrul acesta nu se întâmplă și totul pleacă de la organizare.”

Rolul organizării și bugetului

Ungurean a accentuat că, deși nu există o organizare perfectă, o planificare minimă este esențială:

„Nu știu dacă există o organizare perfectă, dar trebuie o minimă organizare să știi în ce loc mergi, unde vei sta, ce este primprejur, ce ai putea vizita sau unde te-ai putea relaxa mai mult.

Din experiența mea și din ceea ce am observat, femeile se ocupă de partea aceasta și nu am văzut bărbați nemulțumiți că organizarea nu a fost bună. În schimb, când bărbații se ocupă, aceștia sunt mai stângaci și cunosc doar «Punct ochit, punct lovit»: mergem acolo, ne așezăm și cam atât.”

Aspectul financiar nu trebuie neglijat în planificarea vacanței, subliniază Ungurean: „Includem și aspectul financiar, să nu uităm de buget. Trebuie să vezi cât îți permiți să cheltui pe cazare, pe mâncare, pe distracție. Aici din nou femeile sunt mai economice de obicei. Cred că noi, bărbații, suntem mai darnici în vacanță, nu prea ne uităm la preț.”