România poate accesa fonduri europene în valoare de miliarde de euro pentru a rezolva problema deșertificării din Sud. Anunțul a fost făcut de Ambasadorul Israelului în România, E.S. Reuven Azar, care își încheie în această lună mandatul.

Invitat la un interviu special la DC News TV, moderat de Bogdan Chirieac, Reuven Azar a precizat că această problemă a apei a fost una dintre prioritățile sale din mandat și a venit cu soluții în cei doi ani petrecuți în țara noastră.

De câtă apă dispune România?

„România a crezut că abundă în apă și, într-o mare măsură, încă mai abundă, pentru că cantitățile de apă pe care le aveți, mai ales în Nordul țării, sunt foarte abundente. Dar în Sud… este o problemă. Și este o problemă singulară pe care o aveți în tot Sudul continentului european: Spania, Italia și statele balcanice.

Soluția convențională la care se gândesc oameni este aducerea apei din Nord în Sud. Dar ghiciți ce? Uniunea Europeană nu este de acord cu asta. Și nu a fost de acord să finanțeze proiecte pentru a aduce apă din Nord în Sud”, a explicat diplomatul în interviul de luni din studioul DC News TV.

Israelul, soluție isteață din pricina conjuncturii

„UE nu vrea mai multe emisii de carbon și nu vrea nici să degradeze natura pompând mai multă apă din râuri și luând mai multă apă din rezervele naturale. Așadar, care este soluția? În Israel nu am avut de ales, deoarece nu putem aduce apă din Nord în Sud. Nu avem apă.

Așa că ceea ce am făcut a fost să începem să ne purificăm apa reziduală. Iar în Israel, astăzi avem agricultură doar pentru că ne purificăm întreaga apă reziduală și o trimitem pe câmpuri, iar 70% din recoltele noastre cresc cu apă purificată”, a adăugat Ambasadorul israelian de la București.

Proiect pilot la Buzău

„Așadar, există un proiect pilot în Buzău, condus de primarul Constantin Toma. Acesta a obținut acordul guvernului pentru a primi 10 milioane de metri cubi de apă uzată în vederea purificării. El a obținut finanțare de la Uniunea Europeană pentru a realiza un studiu de fezabilitate.

Și am invitat o echipă interministerială din România care a fost trimisă de biroul primului ministru, de Roxana Mînzatu, în Israel anul trecut. Această delegație interministerială a venit în Israel, a văzut cum funcționează sistemul în Israel, de la stațiile de epurare până la câmpul în care fermierii lucrează conform reglementărilor Ministerului Mediului, Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătății”, a adăugat Azar.

Europenii, reticenți la soluțiile de purificare

„În Europa există încă multă reticență față de această soluție, pentru că oamenii o consideră un pericol. Ei nu sunt obișnuiți să aibă de-a face cu acest tip de problemă. Ei vor doar apă proaspătă. Dar Uniunea Europeană înțelege întregul context și este dispusă să finanțeze, cu miliarde de euro, orașe și țări care vor începe să purifice apa, nu doar pentru a arunca apa în râu, ci pentru a o folosi în scopuri secundare”, a mai spus Reuven Azar.