În emisiunea „Ce se întâmplă” moderată de Răzvan Dumitrescu de la DC News TV, primarul ales al Sectorului 2, Rareș Hopincă, a discutat despre impactul negativ al proiectelor de resistematizare realizate fără consultarea localnicilor.

Hopincă a subliniat importanța dialogului și adaptării proiectelor la nevoile specifice ale comunității, bazându-se pe experiența sa anterioară ca city manager în Sectorul 5.

Stâlpișori pe străzi cu case

Rareș Hopincă a analizat problema stâlpișorilor montați pe străzile cu case și a explicat cum aceste proiecte pot perturba echilibrul stabilit de-a lungul anilor între vecini:

„Am studiat fenomenul stâlpișorilor pe străzile cu case și este unul extrem de interesant. Cred că toți primarii cu experiență vor confirma acest lucru. Pe străzile cu case se creează timp de zeci de ani un echilibru între vecini, pentru că fiecare își cunoaște locul de parcare, spațiul pietonal și așa mai departe. În momentul în care primăria aplică un șablon într-o astfel de zonă fără să consulte locuitorii de acolo se strică acest echilibru și apar situații dintre cele mai nocive: se ajunge la conflicte între vecini, conflicte în trafic.”

Nu s-a purtat un dialog cu cetățenii

Viitorul primar de la 2 este de părere că un astfel de proiect, deși bun ca principiu, mai mult strică decât repară situația în anumite zone unde este implementat fără consultare:

„Toate astea de la un proiect tip care s-a aplicat fără niciun fel de consultare și care mai mult strică decât rezolvă. Avem din păcate multe zone din sector unde se întâmplă, de la Colentina până în zona de centru. Avem o astfel de situație în care un proiect gândit de la bun început fără consultare, iar inevitabil oamenii au o viață mult mai anevoioasă decât înainte. Sunt foarte multe astfel de cazuri din păcate și acestea au fost generate de opacitatea primăriei, de lipsa unei disponibilități reale de dialog.”

Cât durează până să ajungi la proiectul bun

„Am ceva experiență administrativă, am făcut astfel de proiecte de resistematizare. Am făcut multe proiecte în Rahova pe când eram city manager la Sectorul 5. Toate aceste proiecte au fost discutate și analizate cu cei care locuiesc acolo de 3-4-5 ori.

Au fost modificate în timpul execuției pentru că ne-am dat seama că unele soluții proiectate de arhitecți nu se adaptează foarte bine la nevoia zonei. Atunci a existat o comunicare permanentă care până la urmă a dus la un rezultat bun care să folosească oamenilor”, a mai adăugat Rareș Hopincă la DC News TV.