Primarul ales al Sectorului 2, Rareș Hopincă, a discutat despre propunerea primarului general Nicușor Dan de a organiza un referendum privind distribuirea fondurilor bugetare între Primăria Municipiului București și sectoare.

Discuția a avut loc în cadrul emisiunii „Ce se întâmplă” moderată de Răzvan Dumitrescu la DC News TV, iar accentul s-a pus pe utilizarea coerentă a acestor fonduri de către Primăria Generală.

Proiectul de referendum și creșterea bugetului municipal

Răzvan Dumitrescu a pornit subiectul, menționând intenția lui Nicușor Dan:

„Știți că primarul Nicușor Dan se plângea în campania electorală că are foarte puțini bani la dispoziție și că foarte mulți bani sunt la sectoare, ceea ce n-ar fi normal. Așa că vrea să facă un referendum prin care bucureștenii să se pronunțe cu privire la această chestiune.”

„Poate să-și dorească acest lucru, sigur. Public putem exprima orice tip de opinie, dar am învățat de la primarul general că înainte să ne putem pronunța cifrele nu pot fi contrazise. Cum era sloganul acela, «Matematică, nu usturoi»”, a transmis Rareș Hopincă înainte să citească cifrele de pe site-ul primăriei.

Ce arată cifrele oficiale

„În ultimii patru ani, bugetul Municipiului București din cote defalcate aproape s-a dublat față de 2018. Un exemplu este că în anul 2020, Primăria Municipiului București a primit 3,5 miliarde de lei de la bugetul de stat. În 2023, a primit 6,2 miliarde de lei.

Diferența este una foarte mare, vorbim de 2020 față de 2023. Până la luna mai 2024, a primit 5,3 miliarde de lei de la bugetul de stat. Până la final de an probabil se va ajunge la undeva 7,5 miliarde lei”, a adăugat viitorul primar de la Sectorul 2.

Se văd sau nu investițiile în București?

Jurnalistul Răzvan Dumitrescu a remarcat că, deși bugetul municipal a crescut, acesta ar putea fi tot insuficient comparativ cu bugetele sectoarelor: „Păi poate tot este puțin față de ce au sectoarele ca buget.”

Hopincă a subliniat necesitatea de a vedea rezultatele investițiilor înainte de decizii drastice:

„Eu aș întreba unde se vede această diferență în investiții, lucrări sau servicii publice ale Bucureștiului față de dublarea sumei. Aș pune întâi această întrebare și după aceea putem dezbate și cu privire la reîmpărțirea resurselor bugetare. Dar la fel de important este să întrebăm și acest lucru.”

Instituțiile municipale sunt găuri negre pentru bani, spune Rareș Hopincă

„Pentru ce să reîmpărțim resursele bugetare? Pentru a alimenta aceleași găuri negre în instituțiile publice subordonate consiliului general pe care le-a alimentat municipiul în 35 de ani? Fiecare sector s-a reformat în timp, pentru că am avut primari mult mai aproape de nevoile cetățenilor care au știut să-și gestioneze mult mai bine aparatul propriu astfel încât să livreze oamenilor proiecte și servicii publice de calitate”, a conchis Hopincă.