Președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Laurențiu Neculaescu, a discutat la DC News TV despre provocările birocratice care afectează Programul Casa Verde Fotovoltaice prin care românii primesc finanțare de 30.000 de lei.

Digitalizarea ANAF și impactul asupra cetățenilor

Bogdan Chirieac a remarcat că „ANAF-ul nu este atât de digitalizat precum AFM,” deschizând discuția despre diferențele în digitalizarea instituțiilor și cum afectează acestea cetățenii.

Laurențiu Neculaescu a explicat de ce preferă solicitarea unui certificat de la ANAF pentru Programul Casa Verde:

„Nici noi nu suntem atât de digitalizați, dar am avut o discuție privind certificatul de la ANAF și în trecut. Prefer să solicit acest certificat de la ANAF pentru că foarte mulți oameni care s-au trezit în situația în care aveau datorie un leu sau 70 de bani pe anumite reglaje pe care le face ANAF-ul, nu mă pricep exact. Și consecința a fost respingerea lor din Programul Casa Verde pentru că aveau datorii. Știți cum este, nu contează că ai datorie de un leu sau de 10.000 de lei, tot datorie este.”

Oameni respinși pentru datorii de la 70 de bani până la 5 lei

Neculaescu a subliniat importanța ca cetățenii să verifice și să plătească chiar și cele mai mici datorii pentru a evita respingerea cererilor de finanțare:

„Atunci chiar dacă unii oameni sunt un pic reticenți, eu consider că este bine ca persoana să meargă și să-și ridice certificatul, să vadă că are un leu datorie, să se ducă să plătească acel leu și să știe că nu va fi respins din cadrul programului. Am avut enorm de multe cazuri, de la 70 de bani până la 5 lei datorie și i-am respins.”

Și Neculaescu a avut datorie la ANAF fără să știe

Bogdan Chirieac a remarcat că birocrația ANAF forțează AFM să ofere un termen de 90 de zile pentru alcătuirea dosarului, așa cum stă situația în prezent.

Neculaescu a explicat că această practică este menită să protejeze cetățenii: „Da, cred că este în regulă în primul rând pentru persoana fizică. Și mie mi s-a întâmplat să mă trezesc cu o datorie de 17 lei la ANAF după nu știu ce reglaje, veche de cinci ani. Știți cum este, eu eram liniștit că nu am datorii la stat, de aceea vreau să evităm situații de genul acesta.”

El a adăugat că aceste mici datorii pot avea consecințe majore pentru cei care solicită finanțare: „Este frustrant că un om nu poate beneficia de o finanțare de 30.000 de lei și de o reducere substanțială a facturii de curent pe o mare perioadă pentru o datorie de un leu sau de doi lei.”