În emisiunea „Miercurea Neagră” de la DC News TV, Bogdan Chirieac a discutat alături de jurnaliștii Mugur Ciuvică și Diana Tache despre oprirea lucrărilor la linia 5 de tramvai Din București. Subiectul a adus în prim-plan problemele administrative care afectează proiectele de infrastructură din București, în ciuda dorinței primarului general Nicușor Dan ca cetățenii să folosească preponderent transportul în comun.

Oprirea lucrărilor la linia 5 de tramvai

Mugur Ciuvică a evidențiat momentul inoportun pentru a opri șantierul: „S-au oprit lucrările în plină vară, când puteau să lucreze că nu era trafic. Constructorul a spus că au lucrat de 40 de milioane de lei, a primit doar 6,5 milioane de lei, deci a oprit lucrările fiindcă trebuia să aducă bani de acasă ca să termine șina de tramvai. A rămas șantierul părăsit.”

Bogdan Chirieac a reacționat, subliniind riscurile degradării șantierului: „Șantierul se va degrada, că sunt garduri de fier puse pe acolo. Astea valorează ceva la fier vechi, deci mai devreme sau mai târziu vor fi luate. Sunt șine de tramvai puse provizoriu.”

Managementului proiectului, cel puțin îndoielnic

Diana Tache a ridicat întrebări legate de managementul fondurilor de către primărie: „Am înțeles că pe Nicușor Dan nu trebuie să-l întrebi ce a făcut cu angajările, dar nu-l întrebi ce a făcut cu 40 mil. lei minus 6 mil. lei de nu-l plătește pe constructor?”.

Ciuvică a remarcat eforturile inițiale ale constructorului: „Munceau noaptea, la 00:00, cu lumini, părea chiar o treabă serioasă.”

Chirieac a adăugat ironic: „O să-l întrebe pe constructor: Cum adică, n-ai vrut să lucrezi fără bani? Ce este asta? Este bogat constructorul, trebuie să lucreze!”

Chirieac a subliniat și posibilele consecințe fiscale pentru constructor: „Probabil că a tăiat facturi cu TVA și acum nu are cu ce să plătească TVA-ul la stat. Probabil îl bagă în insolvență și în faliment pe constructor pentru chestiunea asta. Statul nu te iartă, indiferent că-i zici că nu te-a plătit primăria!”

Disponibilitatea fondurilor la primărie

Ciuvică a concluzionat, criticând lipsa de alocare a fondurilor, evidențiind viziunea lui Dan pentru transportul în comun din București.

„În plus, bani sunt la primărie, că a spus și Nicușor Dan, au spus și consilierii de opoziție. Bani sunt în primărie, doar că nu au fost alocați pentru proiectul ăsta și nu vrea să ia bani din altă parte. De aia de o lună stă șantierul ăla blocat. Nu sunt specialist în construcții, dar e o demență.

Ai un șantier pe care tu-l faci, cu licitație, se lucrează 24 din 24 pentru o chestie care chiar e folositoare, să nu mai meargă cu mașinile în Pipera toți corporatiștii, să se ducă până la Băneasa cu tramvaiul. E chiar o chestie care avea sens și este și conform programului lui Nicușor să scoate autoturismele din circulație. Apoi vine și le taie banii… e ceva de noaptea minții”.