Într-o intervenție la Antena 3 CNN, analistul politic Bogdan Chirieac a discutat despre discursul recent al președintelui Joe Biden, exprimând îngrijorări legate de implicațiile acestuia pentru democrația americană și impactul asupra societății.

Chirieac a comparat abordarea lui Biden cu situații similare din politica românească, subliniind riscurile asociate cu polarizarea politică.

Discursul lui Joe Biden, unul istoric. Singura lacună

Bogdan Chirieac a început discuția subliniind importanța discursului lui Biden, dar și riscurile asociate cu retorica utilizată de președintele american:

„Discursul președintelui Joe Biden este destinat cărții de istorie. Era normal să nu vorbească despre problemele sale medicale. Ceea ce este regretabil – și o spun ca un om care își pune toate speranțele în SUA pentru România – este că a spus «Am făcut asta ca să salvez democrația». Adică venirea la Casa Albă a lui Donald Trump ar pune în pericol democrația?”

Chirieac a comparat această retorică cu abordările politice din România: „Acest gen de abordare am mai văzut-o în România acum 8 ani la USR când unii erau negri în cerul gurii și alții erau albi și pe cai de foc. Nu a fost așa și am văzut rezultatul la vot, după ce a fost și prestația la guvernare.”

Îngrijorări privind polarizarea politică

„Ce spune Joe Biden este îngrijorător și pentru noi, dar și pentru SUA. Acest tip de scindare a societății americane a dus inclusiv la atentatul din 13 iulie. Lucrurile nu pot continua în felul acesta. Donald Trump a mai fost președinte al SUA și democrația nu a suferit nici în America, nici în lume. America și-a păstrat rolul de forță conducătoare.

Nu le poți spune americanilor că dacă va câștiga Donald Trump nu va mai fi America o țară democratică. Eu cred că da, sunt toate mecanismele care acționează”, a adăugat analistul politic.

Exemplul demiterii șefei Secret Service

Chirieac a oferit un exemplu de democrație în acțiune din Statele Unite pentru a sublinia funcționarea mecanismelor în această țară: „Șefa Secret Service nu a vrut să demisioneze și a fost adusă în Congres. Acolo congresmenii republicani și democrați deopotrivă au obligat-o să demisioneze. Asta înseamnă democrație.”

În contrast, așa stau lucrurile la noi în țară: „În Parlamentul României ați văzut ce s-a întâmplat: s-a votat din nou băgarea SRI în anchetele penale”.